Waltenbergerhaus

Walterberger Hut afgebroken

De oude Waltenberger Hut is  geschiedenis. De oudste DAV-berghut in de Allgäuer Alpen, heeft plaats gemaakt voor een gloednieuw gebouw.

Een van de oudste berghutten

De Waltenberger Hut is gebouwd in 1875. Nu, 140 jaar later, zijn de deuren op 6 september gesloten. De op een na oudste nog geopende DAV-hut in de Beierse Alpen, zal nu worden voorbereid voor de sloop. Net als bij de Höllentalangerhütte is een vernieuwing van de berghut niet meer mogelijk. Van de gebrekkige sanitaire voorzieningen tot massale tekortkomingen wat betreft brandveiligheid, de lijst van tekortkomingen is nu echt te lang. Ook de route naar de hut is dicht en er zijn geen vervangende mogelijkheden voor overnachtingen.

Nieuwe gebouw groter

Matthias Hill, directeur van DAV afdeling Allgäu-Immenstadt, gaf aan dat ze geen andere keuze hadden. Een vier-sterren hotel zal het nieuwe gebouw niet gaan worden, want mensen zullen nog steeds een kamer moeten delen. Wel wordt het nieuwe gebouw groter en moderner. De bouw van het nieuwe gebouw snel gaan beginnen en wordt er verwacht dat deze klaar zal zijn in de zomer van 2017. Er wordt ruim twee jaar uitgetrokken, omdat de bouw een logistieke uitdaging zal zijn. De graafmachines en al het materiaal zullen via een helikopter gebracht moeten worden. De hele operatie zal in 3,2 miljoen euro gaan kosten.

Bijzonder weetje

Nog een bijzonder weetje: het huis was een van de weinige zonder materiaal kabelbaan. Hierdoor werd de voorraad van 17 ton aan voedsel per jaar met een helikopter gebracht. Tot 1978 werd het zelfs allemaal met de hand naar boven gebracht. De jongens die het de berg op brachten kregen 25 Duitse mark en een maaltijd. In die tijd was dat veel geld en daarom liepen sommige jongens deze berg van 2085 meter hoog twee keer per dag.

Heropend

Het grote project is in 2017 afgerond. Het oude Waltenbergerhaus is nu niet meer een van de oudste hutten, maar juist een van de modernste hutten van de Duitse Alpenvereniging. Meer weten? Check de site! Dan kun je meteen een overnachting reserveren. 

Bron: alpin.de

Foto: Frstgr

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)