Beierse Voor-Alpen

Beierse Voor-Alpen

De Beierse Voor-Alpen liggen in de Duitse Kalkalpen tussen de Loisach in het westen en de Inn in het Oosten. Uitlopers van deze bergketen bevinden zich in Tirol, Oostenrijk. Het gebied is ongeveer 80 kilometer lang en circa 3 kilometer breed.

De Beierse Voor-Alpen liggen in de Duitse Kalkalpen tussen de Loisach in het westen en de Inn in het Oosten. Uitlopers van deze bergketen bevinden zich in Tirol, Oostenrijk. Het gebied is ongeveer 80 kilometer lang en circa 3 kilometer breed.

De toppen blijven gemiddeld onder de 2000 meter, behalve het Estergebergte in het Westen. De Krottenkopf (2086 meter) is de hoogste berg van de Beierse Voor-Alpen en ligt dit gebergte. In het Noordoosten bevindt zich de Herzogstandgroep (tot 1731 meter) en Heimgarten (tot 1790 meter). De Benediktenwand ligt ten oosten van het Estergebergte. Verder naar het Oosten bevindt zich het Mangfallgebergte. Diverse bergbeken monden uit in de rivier de Mangfall, een belangrijke grondwaterbron voor München en omgeving. De Beierse Voor-Alpen grenzen aan de volgende andere berggroepen: In het oosten de Chiemgauer Alpen, in het zuidoosten het Keizergebergte (Oostenrijk), in het zuiden de Brandenberger Alpen (oostenrijk), Karwendel in het zuiden, in het zuidwesten het Wettersteingebergte en in het westen de Ammergauer Alpen.

De locatie van de Beierse Voor-Alpen in de achtertuin van München, maakt dat het een populaire bestemming is voor actieve vakanties, te voet of op de ski’s. De meeste bergen zijn goed bereikbaar door wegen en paden en daarom ook geschikt voor familievakanties, maar er zijn ook zeer moeilijke klimroutes.

De Via Alpina loopt door de Beierse Voor-Alpen. Deze wandelroute van meer dan 5000 kilometer loopt met vijf routes door de hele alpen heen. De route is onderverdeeld in 342 dagetappes. Door de Duitse Alpen lopen zo’n 30 dagetappes, waarvan er 9 door de Beierse Voor-Alpen lopen. Voor meer informatie: www.via-alpina.org.

Foto Cornholio via wikipedia
Nieuws - 14 sep 2015

Nog niet zo lang geleden was er nog zomers weer in Duitsland, maar dat is nu voorbij. In de Beierse Alpen is de winter begonnen. Bovenop de bergen ligt al een laagje sneeuw  al is dit voor nu alleen nog maar op de hoogste toppen van de bergen.

Waltenbergerhaus
Nieuws - 8 sep 2015

De Waltenberger Hut is binnenkort geschiedenis. De oudste DAV-shelter in de Allgäuer Alpen, zal plaats moeten gaan maken voor een gloednieuw gebouw.

Koe met Alpenbel
Nieuws - 26 jul 2011

Een Nederlandse vakantieganger heeft in Schwangau in de Duitse deelstaat Beieren een koe bestolen.

Reportage - 21 jun 2011

De bruine beer is een indrukwekkend dier dat in staande positie wel tweeënhalve meter hoog en het mannetje kan circa driehonderd kilo zwaar worden. Vrouwtjes zijn iets lichter en halen maximaal tweehonderd kilo. Een bruine beer loopt gemiddeld zo’n vijf kilometer per uur, maar als hij wordt opgeschrikt of boos wordt kan hij ook wel pieken van vijftig tot zestig kilometer per uur halen.

Zugspitze wordt ingepakt met zeil
Nieuws - 12 mei 2011

De gletsjer op de Zugspitze (2962 m) is ingepakt met een dekzeil om smelten te voorkomen. De maatregel is meer dan ooit nodig.

Nieuws - 14 mrt 2011

De verwoestende aardbeving van vrijdagochtend in Japan is zelfs in Beieren, in Zuid-Duitsland gemeten. Met dertien minuten vertraging is er een paar milimeter beweging rondom de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland gemeten.

Voor mensen was deze trilling niet voelbaar, maar een tiental detectoren op en rond de Zugspitze heeft aan half uur lang een lichte beving geregistreerd.

Tiroler Zugspitze Arena
Nieuws - 8 mrt 2011

Vlakbij de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze (2962 m), vind je een nieuw en groot klimpark met verschillende parcours tot wel 8 meter hoogte.

Iglo Beieren. Foto Puur op reis
Nieuws - 30 dec 2010

In het zuiden van Duitsland zijn kleine ijsdorpen verrezen. Ook op de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland, is een iglodorp gebouwd.

www.lenggries.de
Nieuws - 25 dec 2010

Sneeuwliefhebbers zijn in 2011 het voordeligst uit in Duitsland. De ADAC zette voor zijn Skiguide 2011 de prijzen van meer dan 1500 skigebieden in de Alpenlanden op een rijtje.

Wintersport in Duitsland
Reportage - 12 nov 2010

Op slechts een paar uur rijden van Nederland kan je al uitgebreid wintersporten. In Duitsland vind je veel mooie wintersportgebieden voor het hele gezin.

Nieuws - 10 jul 2010

Korte vakanties naar Duitsland worden steeds populairder bij Nederlandse vakantiegangers. Favoriet zijn tochten naar Sauerland en de Eifel. Van alle korte buitenlandse vakanties werd vorig jaar 38 procent in Duitsland doorgebracht. In 2002 was dat volgens het CBS nog 27 procent. België is nu ingehaald als geliefd land voor korte vakanties.

Abonneren op Beierse Voor-Alpen