ijswandelen oeschinensee

Wandelen over het Oeschinenmeer

In Zwitserland kun je in de provincie Kandersteg een bijzondere winterwandeling maken. Op het Oeschinenmeer zijn over het ijs twee wandelroutes uitgezet, waar je van de de stilte en de schoonheid van dit werelderfgoed kunt genieten.

Schaatsers maken plaats voor wandelaars

Op het Oeschinenmeer waren tot voor kort schaatsers op het ijs. Het schaatsen was een extra activiteit die de tegenvallende hoeveelheid sneeuw compenseerde. Nu het schaatsen is afgelopen wordt voor de eerste keer de Ice Walk georganiseerd. Dagelijks rijden machines over de sneeuw om het pad goed te houden, door de sneeuw samen te drukken. Tegelijkertijd wordt de dikte van het ijs goed in de gaten gehouden, om de veiligheid te waarborgen. 

Praktische tips voor de wandeling

Vanaf het bergstation  is het een half uur lopen naar het meer, met negentig meter hoogteverschil.  Aan de rand van het meer is een restaurant met een toilet. Er zijn twee wandelingen uitgezet: een van een half uur en een van anderhalf uur. Sneeuwschoenen heb je niet nodig, stevige schoenen wel. Met kinderwagens is het gebied beperkt toegankelijk (afhankelijk van de wielen en de stevigheid van de sneeuw). De dikte van het ijs en lawinegevaar is hier te vinden. De wandelweg naar Kandersteg kan niet worden bewandeld, om botsingen de voorkomen. In de winter is dit pad voor skiërs en sleeën.

Wandeling in UNESCO-gebied

“De Jungfrau/Aletsch regio in Zwitserland is tot UNESCO-werelderfgoed verklaard, omdat het een van de gebieden is die het minste door mensen is beïnvloed van de Alpen. Het ongerepte deel, omringd door nederzettingen en kleinschalige cultuurlandschappen is een van de opvallende kenmerken van het natuurlijke werelderfgoed” besloot de Verenigde Naties in 2001. Verschillende toppen omringen het bergmeer en voeden het met regen- en smeltwater. Van noord naar zuid zijne Dündenhorn, de Wildi Frau, de Blüemlisalphorn, de Doldenhorn en de Innerer Fisistock de toppen de het meer omringen.

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden