Wandelroutes klaar voor de zomer

Wandelroutes worden klaargemaakt voor de zomer

Ondanks de late sneeuwval van dit jaar, staat de lente voor de deur en het bergwandelseizoen dus ook. Maar na de winter met veel sneeuw zijn nog niet alle wandelroutes begaanbaar.

De hevige sneeuwval van deze winter heeft letterlijk z’n sporen nagelaten. Door het gewicht van de sneeuw en het geweld van de bijbehorende lawines zijn veel wandelroutes beschadigd geraakt. Nu de sneeuw begint te smelten, wordt de schade zichtbaar, maar trekken de vrijwilligers van de alpenverenigingen ook de bergen in om de routes weer begaanbaar te maken. .

Grote klus

Veel bergwandelroutes vallen onder het beheer van de Alpenverenigingen, die dan ook belast zijn met het onderhoud van de routes. Een klus die het hele jaar door gaat, maar na de winter extra belangrijk is.  Omgewaaide bomen moeten van de paden worden weggehaald, markeringen moeten worden hersteld, maar op veel plekken moet ook het pad zelf worden hersteld. Bijvoorbeeld als treden of leuningen zijn verdwenen. En dat allemaal voordat de zomerdrukte weer losbarst. Een grote en arbeidsintensieve klus.

wandelroutes voorbereiden voor de zomer

Zeker na een winter als die van 2018-2019. Aan de hele noordkant van de Alpen is de schade door de winterstormen en sneeuw gigantisch. Wie nu al in de lagere gebieden van de bergen op pad is, moet rekening houden met veel omgevallen bomen op het pad. Niet alleen kan al dat klimmen en klauteren over die omgevallen bomen van een klein ommetje door het bos een intensieve tocht maken, ook wordt het risico op ongelukken een stuk groter.

Vrijwilligers

Om de enorme klus voor de start van het wandelseizoen te klaren is de hulp van veel vrijwilligers ingeroepen. En die kwamen in grote getalen opdagen om de Alpenverenigingen te helpen. Zo kreeg de Karintische afdeling van de Oostenrijkse Alpenvereniging. In het Karintische Lesachtal was de schade na een aantal stormen enorm. Vanuit heel Oostenrijk en zelfs Duitsland zijn vrijwilligers gekomen om de wandelroutes zo snel als het kan te herstellen. En met succes. Een groot deel van de wandelroutes in de Karawanken is al begaanbaar, maar toch vrezen de leden van de Alpenvereniging dat het tot in de zomer kan duren voor dat alle schade helemaal hersteld is.

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)