Wat moet je doen met poep op de Mount Everest?
Elk mens doet het: poepen. En in de bergen kan dat best een probleem zijn, want waar laat je dat allemaal? Een vraag waar alpinisten niet altijd bij stilstaan, maar die wel heel belangrijk is. Bijvoorbeeld op de drukke klimroutes op de Mount Everest. Daar hebben sherpa’s in het afgelopen klimseizoen alleen 14 ton menselijke poep van de berg gehaald.
Elk jaar proberen veel enthousiaste en ambitieuze alpinisten de hoogste berg ter wereld te bedwingen. Naar schatting produceert elk van hen tijdens de gehele tocht zo’n 27 kilogram aan poep. Een aanzienlijke hoeveelheid. Op plekken waar dat kan, zoals het Everest Base Camp, wordt alles verzameld en afgevoerd, zodat het uiteindelijk in een grote put bij Gorak Shep, iets boven het Base Camp, gedumpt kan worden. En daar blijft het dan liggen.
Tikkende poep-tijdbom
Geen ideale situatie, omdat de tonnen menselijke uitwerpselen daar door de lage temperaturen nog jaren blijven liggen. Al die tijd bestaat het risico dat de uitwerpselen door lawines of andere oorzaken kunnen gaan stromen. Het risico bestaat dat dorpjes in de omgeving, of het Base Camp zelf, ooit getroffen wordt door een lawine van poep. Kenners spreken zelfs van een tikkende poep-tijdbom.
Kunstmest en gas
Er moet dus een oplossing komen. Een Amerikaanse ingenieur, die zelf in 2003 een poging deed de berg te beklimmen en werd getroffen door de ernst van de situatie. Hij besloot te gaan werken aan een oplossing en vond die in een vergister. Alle uitwerpselen zouden in die vergister door bacteriën verwerkt kunnen worden tot bruikbare kunstmest en gas.
Het probleem is alleen dat de omgeving ook voor de vergister te koud is. Alleen bij een optimale temperatuur van twintig graden Celsius werkt de vergister optimaal. Een constructie waarbij het vat van de vergister in de grond zit, en zonnepanelen voor extra warmte kunnen zorgen, zou een oplossing zijn.
Fondsenwerving
Hij richtte het Mount Everest Biogas Project op, dat met succes een prototype vergister ontwikkelde. Nu worden er fondsen verzameld om een vergister in het echt te bouwen, zodat de berg daarmee een beetje schoner kan worden en daarmee een voorbeeld kan worden voor andere drukke berggebieden op onze planeet.