Wedstrijdskiën. Foto skidrd

Wedstrijdskiërs tegen nieuwe eisen van de FIS

Wedstrijdskiën. Foto skidrdDe FIS, Fédération Internationale de Ski, stelt nieuwe eisen aan het wedstrijdskiën om de sport veiliger te maken. Maar veel wedstrijdskiërs en ook fabrikanten van ski's zijn tegen de aangekondigde veranderingen.

In de afgelopen jaren zijn er een aantal ernstige ongelukken gebeurd en daarom heeft de FIS onderzocht welke aanpassingen het wedstrijdskiën veiliger maken. Onder andere de lengte en de radius van de ski's worden aangepast. De radius is de natuurlijke cirkel die een ski maakt als de skiër niet bijstuurt. Met de nieuwe radius wordt het maken van bochten moeilijker en het risico op een val is dan kleiner. Deze nieuwe regels moeten ingaan vanaf het seizoen 2012-2013.

Bijna 80 procent van de wedstrijdskiërs heeft echter een petitie ondertekend tegen de plannen van de FIS. Gevreesd wordt dat het skiën, waaronder de reuzenslalom, saai wordt om naar te kijken. De Amerikaanse wedstrijdskiër Bode Miller meent dat met de aangepaste radius niemand meer zo goed kan skiën als nu. Hij vindt dat de FIS zich voornamelijk moet richten op het verbeteren van de parcoursen.

Wedstrijdskiër Geertje Derksen deelt de mening van Miller op wintersporters.nl. Volgens haar zou er op sommige pistes nog veel verbeterd kunnen worden. Zo worden verschillende manieren van prepareren toegepast op een piste. Tevens schrijft ze dat veel skiërs zich gepasseerd voelen, omdat de FIS voor de plannen de eigen atletencommissie niet om advies heeft gevraagd. 

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?