Stelviopas. De laatste bergetappe van de Giro D'Italia 2012. Foto Jussarian

Wielerronde Giro d'Italia weer de bergen in

Stelviopas. De laatste bergetappe van de Giro D'Italia 2012. Foto JussarianDe Giro d'Italia is afgelopen week weer van start gegaan en de renners zijn na enkele heuveltjes nu toch echt de bergen in gefietst. Vandaag wordt de zevende etappe Recanati-Rocca di Cambio van 202 kilometer gereden richting de 1392 meter hoge top van Rocca di Cambio. Maar voordat ze daar aankomen, moeten ze eerst over de 1190 meter hoge Colle Caluccio.

De renners hebben een zwaar weekend voor de boeg. De eerste bergetappe hebben ze gisteren getrotseerd, waarbij het peloton vanaf het pittoreske dorpje Urbino 207 kilometer moest afleggen naar de 772 meter hoge top van de Passo della Cappella. Zondag eindigen de renners op 1058 meter hoogte bij Lago Laceno.

De Giro d'Italia van 2012 lijkt minder zwaar qua beklimming dan de editie van 2011, maar er moet toch flink geklommen worden. Vooral in de slotweek wordt het bikkelen voor de renners wanneer ze de legendarische Mortirolo en Stelvio moeten beklimmen. De Stelviopas is 2758 meter hoog met hele steile stukken en veel haarspeldbochten en een stijgingspercentage van 22 procent. Andere noemenswaardige cols zijn de 2001 meter hoge Cervinia tijdens de veertiende bergetappe en de Passo Giau van 2236 meter hoog tijdens de zeventiende etappe. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?