Vakantie op de Pennine Way

Win een droomvakantie aan de Pennine Way

Wil jij de mooiste historische wandelpaden van Engeland verkennen? Doe dan mee met de wedstrijd en maak kans op verblijf van een week in een luxueuze cabin van Dovestone Holiday Park, gelegen bij de Pennine Way en het betoverende Peak District.

Doe mee

Wandelen in Engeland

De route volgt het Penninisch gebergte, de ‘ruggengraat’ van Engeland. Het gebergte is al duizenden jaren bewoond. Op verschillende plekken zijn vindplaatsen van nederzettingen uit de bronstijd, zo liggen er meerdere steencirkels in het gebied. Maar in het gebied liggen ook restanten van de vikingen. Het gebergte was tijdens de middeleeuwen het grensgebied tussen verschillende rijken die over de Britse eilanden heersten.

Wandelen in de ruigste en mooiste delen van Groot-Brittannië werd steeds populairder in de eerste decennia van de twintigste eeuw. In die jaren was een groot deel van de Engelse natuurgebieden niet toegankelijk voor wandelaars. Zij waren eigendom van grootgrondbezitters, en dienden vaak als jachtgebied voor de patrijzenjacht. Dat speelde met name in het Penninisch Gebergte, de ruggengraat van Engeland. De bewoners van de dalen mochten de ruige heuvels en heidevelden niet in.

Het protest culmineerde in 1932 in de Mass Trespass. De massale overtreding betekende het begin van een campagne door The Ramblers’ Association, die pas in het jaar 2000 zijn voltooiing vond in de Countryside and Rights of Way Act 2000. Na de Tweede Wereldoorlog leidde de wens om gebieden in Groot-Brittannië ‘speciaal’ te houden en te beschermen tegen naoorlogse ontwikkeling tot de oprichting van nationale parken en gebieden met buitengewone natuurlijke schoonheid (Areas of Outstanding Natural Beauty, AONB’s). Later kwamen de langeafstandsroutes (nu National Trails) in Engeland en Wales. 

Oudste langeafstandsroute van Engeland

De Pennine Way is de eerste langeafstandsroute van Engeland. De tocht van 463 kilometer lang is ook een van de meest uitdagende tochten, en vooral een goed uithoudingsvermogen is wel vereist. De route loopt door meerdere Nationale Parken, waaronder het bekende Peak District.

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden