Hier moet je echt met winterbanden rijden. Foto sebas

Winterbanden ook in Luxemburg verplicht

Hier moet je echt met winterbanden rijden. Foto sebasVanaf 1 oktober 2012 is het gebruik van winterbanden bij sneeuw, ijs of hagel op de weg ook in Luxemburg verplicht. Wie bij winterse weersomstandigheden toch gaat rijden zonder deze banden kan een boete van 74 euro verwachten. Wel benadrukt de overheid dat je op gewone banden mag blijven rijden als het weer dat toelaat.

In Duitsland, Frankrijk en Scandinavië geldt de regel: bij winterse omstandigheden zoals sneeuw of ijs is het gebruik van winterbanden het hele jaar door verplicht. Finland is echter een uitzondering bij de Scandinavische landen, daar is het wettelijk verplicht om vanaf 1 december tot en met 1 maart met winterbanden te rijden. Weer anders is het in Oostenrijk en Italië, daar is met borden aangegeven of er met winterbanden moet worden gereden en dit geldt dan in Oostenrijk alleen weer in de periode van 1 november tot 15 april. Zwitserland heeft geen regelgeving omtrent het gebruik van winterbanden. Echter zijn sneeuwkettingen dat wel verplicht wanneer het weer hierom vraagt.

In het Oostblok is het alleen bij winterse omstandigheden verplicht met winterbanden te rijden wel moeten er sneeuwkettingen in de auto liggen. Dus over het algemeen kunnen weggebruikers rustig de weg op en zelf goed inschatten of winterbanden nodig zijn of niet.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!