Yellowstone Park beter beschermd tegen mijnbouw

Het Amerikaanse Yellowstone National Park wordt beter beschermd tegen de risico’s van mijnbouw. De Amerikaanse regering heeft een voorstel voor het openen van een mijn ten noorden van het nationale park tegen gehouden.

In ieder geval mag er de komende twee jaar geen mijnbouw plaatsvinden ten noorden van het park. De federale overheid zoekt nog naar een manier om de mijnbouw voor langere tijd tegen te houden. Een Canadees mijnbouwbedrijf had een aanvraag ingediend om in een aantal relatief kleine mijnen op zoek te gaan naar grondstoffen zoals goud. Er waren al plannen om het delven van grondstoffen in de buurt van kwetsbare natuur aan banden te leggen, maar die lijken nu in een stroomversnelling te komen.

Discussie over de bescherming

Lokale ondernemers zijn blij met het besluit. De plaatselijke economie is sterk afhankelijk van de toeristen die naar het oudste nationale park van de VS komen en bij ondernemers leeft de vrees dat dat de toeristen wegblijven als er meer industrie in het gebied komt. Ook de milieubeschermers zijn bang voor de gevolgen van de mijnbouw. Zij vrezen dat de mijnbouw de waterhuishouding, inclusief de beroemde geisers in het nationale park, in gevaar kan brengen.

Het laatste woord is echter nog niet gesproken in de kwestie. Republikeinse politici klagen dat de regering van president Obama op het allerlaatste moment nog wetten wil doorvoeren zonder dat de gevolgen daarvan goed worden overzien. De indieners van het voorstel willen doorgaan met hun plannen. Zij claimen dat ze op particuliere grond werken en dat de federale overheid daarom niet zomaar mag ingrijpen.  Als dat wel gebeurt, dreigt het bedrijf met een schadeclaim voor gemiste inkomsten.

Yellow Stone Park

Yellowstone National Park is een van de oudste nationale parken van de Verenigde Staten. Het park staat bekend om de grote geisers, zoals de ‘Old Faithful’ die vulkanisch verwarmd water zo’n 30 meter hoog de lucht in spuit. 

Via: Seattletimes.com

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?