wintersport trein

Zo kun je deze winter naar de Alpen reizen

Traditioneel rijden er in de winter heel wat speciale wintersporttreinen richting de skipistes in de Alpen. Met deze treinen kun je op wintersport. 

Wintertreinen naar Franse skigebieden

De Thalys is de hogesnelheidstrein die tussen Parijs en Nederland, België en Duitsland rijdt. Maar in de winter komt daar een speciale lijn bij. Dan rijdt de Thalys één keer in de week van Parijs door tot aan Bourg-Saint-Maurice in de Franse Alpen. De treinen rijden vanaf 24 december 2022 tot en met 25 maart elke zaterdag. Vanuit Nederland kun je instappen op Amsterdam CS, Schiphol en Rotterdam CS en in België kun je op Antwerpen Centraal en Brussel Midi instappen. Vanaf Brussel reis je zonder overstap in ongeveer vijf uur naar de Franse Alpen. Daar stopt de Thalys Sneeuw in Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime-La Plagne, Landry en eindigt in Bourg-Saint-Maurice.

TGV Lyria

De TGV Lyria is ook een optie voor wie met de trein richting de Franse en Zwitserse wintersportgebieden wil. Die rijdt vanuit Parijs naar Zwitserland en doet ook een aantal Franse bestemmingen aan die toegang geven tot de wintersportgebieden. Enige: er is een overstap in Parijs voor nodig.  

Met de (nacht)trein naar Oostenrijk en Zwitserland

Oostenrijk is een van de wintersportlanden die prima met een trein bereikbaar is. De Nightjet van de Oostenrijkse ÖBB is een bekende nachttrein die je van Amsterdam, Utrecht of Arnhem  in een nachtje naar de Alpen brengt. In Duitsland en Oostenrijk splitst de trein een aantal keer, waardoor je met de Nightjet dagelijks naar meerdere bestemmingen in Zwitserland en Oostenrijk kan reizen. 

Een andere optie is de Alpen Express. Dat is een speciale vakantietrein die vanaf meerdere stations in Nederland door Duitsland naar Oostenrijk rijdt. De trein heeft dus geen echte dienstregeling, maar is meer een soort chartertrein. Daardoor is de trein erg populair. 
Een nieuwe optie is de TUI Ski Express, een wekelijkse wintersporttrein die wordt georganiseerd door reisorganisatie TUI. Die rijdt eens in de week op en neer naar Tirol. In Wörgl wordt de trein gesplitst, waardoor je kan kiezen uit meerdere eindbestemmingen: Innsbruck en Zell am See.  

Met de trein naar de Duitse skigebieden

De (nacht)treinen van de ÖBB rijden al door Duitsland en doen daarbij een aantal stations aan vanuit waar je makkelijk naar de Duitse skigebieden kan reizen. Uiteraard heeft de Deutsche Bahn een vrij uitgebreid aanbod van treinen die naar de bergregio’s in het zuiden van het land rijden. Dat aanbod is dit jaar uitgebreid met twee nieuwe verbindingen die van noord naar zuid (en terug) rijden. Op 16 december wordt er gestart met een nieuwe verbinding die vanuit Frankfurt via Augsburg naar Oostenrijk gaat rijden. Tijdens het winterseizoen komt daar ook een wintersporttrein bij: de ICE Ski Express. Deze rijdt tussen 17 december 2022 en 25 maart 2023 van Hamburg via München naar Oostenrijk. In München kan je dan overstappen op lokale treinen die je tot aan de skigebieden brengen. 

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden