Solarwing. Foto Skilift Tenna.

Zonder zon geen wintersport in Graubünden

Solarwing. Foto Skilift Tenna.In Graubünden hopen ze op veel zon deze winter. Het kleine dorpje Tenna heeft vanaf december namelijk de allereerste skilift op zonne-energie van Zwitserland. En dan is het wachten op genoeg zon om de berg op te komen.

Deze skilift op zonne-energie wordt gerealiseerd door middel van zogenoemde solarwings, die aan de kabelconstructie van de skilift worden bevestigd. De zonnepanelen van deze solarwings kunnen naar de zon worden gericht, zodat er op elk moment van de dag optimaal gebruik wordt gemaakt van de zon. Een mooie bijkomstigheid voor het dorpje is dat de zonnepanelen meer energie op wekken, dan de skilift nodig heeft. De overtollige energie wil de gemeente doorverkopen om zo een deel van de investering terug te verdienen.

Tenna is niet het enige dorp in Zwitserland dat gebruik wil maken van 'groene' oplossingen. Het dorpje St. Antönien, dat net als Tenna in Graubünden ligt, wil een centrale van zonne-energie realiseren om zo de 360 inwoners van stroom te voorzien. In de Alpen is er volgens experts veel mogelijk op het gebied van zonne-energie omdat de zon er intensiever schijnt en het licht door de sneeuw wordt weerkaatst. 

Geheel nieuw is het idee van een skilift op zonne-energie niet. In het populaire Oostenrijkse skigebied Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental is er een sleeplift die gebruik maakt van zonne-energie. Daar zijn de zonnepanelen bevestigd op het dak van het station.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?