Appels in Zuid Tirol.  Inst. Wirtschaftsförderung Bolzano fotoFrieder Blickle

Zuid-Tirol had record appeloogst

Appels in Zuid Tirol.  Inst. Wirtschaftsförderung Bolzano fotoFrieder BlickleOndanks het onvoorspelbare herfstweer heeft Zuid-Tirol een nieuw record met de appeloogst van 2011 weten te behalen. De appeltelers lieten weten dat er maar liefst 1.180.991 ton appels was geoogst - een stijging van 10,93% in vergelijking met 2010. Ook de grootte van de vrucht was beter dan in 2010.

Één op de tien Europese appels is afkomstig uit Zuid-Tirol, dat betekent 12% van de Europese appeloogst en 2% van de appeloogst in de hele wereld. Het milde klimaat, de vruchtbare grond en de tot wel 300 zonnige dagen per jaar zorgen voor een goede kwaliteit appels. De Alpen beschermen de oogst tegen koude fronten uit het Noorden.  Er zijn ruim 8000 –vaak kleinschalige- appelboerderijen in Zuid Tirol. Je vindt de appelboomgaarden van Salurn in het zuiden via Burggrafenamt tot aan de Vinschgau Vallei, de Eisack Vallei en rondom Brixen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook de appel in veel streekgerechten van Zuid Tirol terugkomt, bijvoorbeeld appelbrood.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.