Het dorpje Curaglia in het Medeldal

Zwitsers kiezen voor rust en laten goud in de berg zitten

Het dorpje Curaglia in het MedeldalDe inwoners van de Zwitserse gemeente Medel lopen tientallen miljoenen euro’s mis. Dat zou hun aandeel zijn geweest als ze toestemming hadden gegeven voor de exploitatie van een goudmijn in de gemeente. Maar de bevolking koos voor behoud van hun ongerepte vallei.

De uitslag van de stemming was eenduidig: 90 mensen stemden voor winning van het goud in hun bergen, 180 tegen. De afgelopen maanden werd er een verhit debat gevoerd in de Medelvallei in Graubünden. “Veel mensen willen er niet over praten”, zegt de eigenares van een lokale delicatessenwinkel tegen The Telegraph.

Miljoenendeal

Volgens een Canadees bedrijf dat de mijn wilde exploiteren, zou er ruim 900 miljoen euro aan goud gewonnen kunnen worden in Medel. De in totaal 450 bewoners van het dal zouden daar een aardig percentage van kunnen opstrijken. Bovendien zou de goudmijn, de eerste van Zwitserland, een enorme impuls geven aan de lokale economie.

Tegenstanders vreesden echter dat de omgeving onherstelbaar beschadigd zou worden door de mijn. Medel is een geïsoleerde en traditionele gemeenschap, zonder skiliften of chalets, de enige toeristen die er komen zijn vissers, toerskiërs en jagers. “Het is een vredige plek”, zegt Iris Monn, een andere bewoonster. “Met de mijn zouden er ook veel auto’s en veel mensen komen.”

Conservatief

Maar behalve de liefde voor rust en natuur die de bewoners deed afzien van de lucratieve deal, speelde er misschien ook nog een stukje typisch Zwitsers conservatisme mee. “Ik wil niet dat er hier een hoop mensen uit een ander land komen werken”, zegt Monn. En jonge mannen in het dorp waren naar verluid bezorgd dat de 200 mijnwerkers hun vriendinnetjes zouden stelen.

Burgemeester Peter Binz van Medel vindt het jammer dat het project niet doorgaat. “De bevolking neemt af, dus we moeten op zoek naar nieuwe mogelijkheden. We kunnen geen museum worden, we hebben een toekomst nodig voor onze jeugd.” Met die argumenten heeft hij zijn inwoners dus niet kunnen overtuigen. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!