Home » Vakantietip
foto Tourismus Sächsische Schweiz,Foto Tourismus Sächsische Schweiz,

Wandelen in Saksisch Zwitserland

foto Tourismus Sächsische SchweizJe loopt langzaam omhoog over een breed bospad, de zon schijnt tussen de bladeren door. Zo nu en dan passeer je groepjes wandelaars. Eigenlijk lijkt het in niets op een ruig berggebied, maar dan ga je door een opening in de bomenrij: plotseling sta je aan de rand van een afgrond, met een prachtig uitzicht over beboste dalen en bergen, waar hier en daar grimmige punten van zwart-grijs-gelig zandsteen uitsteken. Je bent in het Elbsandstein-gebergte, dat de Duitsers vanwege de populariteit van het gebied onder wandelaars ook wel trots "Saksisch Zwitserland" noemen.

Het Elbzandsteengebergte ligt voor een gedeelte in Duitsland, in de buurt van Dresden, en een gedeelte in Tsjechië. Het is vooral populair onder wandelaars uit die twee landen, maar ook steeds meer natuurliefhebbers uit andere delen van Europa ontdekken het gebied. Het is met de trein makkelijk te bereiken en overnachtingen zijn er in vergelijking tot wandelgebieden in bijvoorbeeld Zwitserland voordelig. Maar de belangrijkste reden is het fascinerende landschap: nergens anders hebben de rotsen zulke grimmige vormen, en doemen ze zo onverwacht boven de bomen en het veld uit.

Foto Tourismus Sächsische SchweizIn de voetsporen van Caspar David Friedrich

Het is niet verwonderlijk dat de romantische schilder Caspar David Friedrich hier één van zijn belangrijkste inspiratiebronnen vond. Friedrich bracht een groot deel van zijn leven in Dresden door en maakte vaak dagtochten naar het Elbsandstein-gebergte. Langs de wandelwegen staan op veel plekken informatieborden die precies uitleggen wat Friedrich heeft geschilderd. Een grappig bijeffect van deze borden is dat veel van de bomen en rotsen die de schilder heeft vastgelegd nu niet meer bestaan, waardoor je vaak in de leegte staart als je hetzelfde probeert te zien als hij.

Behalve mooi is Saksisch Zwitserland ook uitdagend: er is een groot aantal wandelroutes te vinden, die je in één of meerdere dagen kunt lopen. De langste is de Malerweg oftewel schildersweg, die in totaal 112 kilometer lang is. Ook is klimmen een erg populaire sport in het gebied. Daar is wel wat vakkennis voor nodig, want in het zachte zandsteen zijn maar op weinig plaatsen haken aangebracht. Klimmers moeten zich dus met lussen zekeren.

Overnachten onder de blote hemel

De overnachtingsmogelijkheden in het Elbsandstein-gebergte zijn idyllisch. Veel families verhuren een kamer van hun huis of hebben een aantal vakantiehuisjes in de tuin staan. Voor wandelaars is dat een goede manier om met de lokale bevolking in aanraking te komen. Een wel heel bijzondere manier van overnachten is tenslotte het zogenaamde boofen: dat is Saksisch voor overnachten in de open lucht. Door de vele overhangende rotsen in het gebied zijn grotten ontstaan, waar je in kunt overnachten. Omdat het ’s nachts koud kan worden, is het wel belangrijk om warme kleding mee te nemen, en die vind je bijvoorbeeld hier. Om het natuurgebied niet al teveel te belasten is het helaas alleen toegestaan voor klimmers en in bepaalde grotten.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?