Home » Blogs

Op naar een werelds hoogtepunt in 2017

4 januari, 2017 - 13:24 - Redactie

Aangenaam kennis te maken. Mijn naam is Mechteld van Wezel. Ik ben nieuw op Bergwijzer.nl, vrij nieuw in de blog-wereld en een beetje nieuw in de hike-wereld. Toch ga ik die drie elementen de komende tijd combineren. Dat heeft alles te maken met mijn 'bucketlist'. De bucketlist is een soort verlanglijst van dingen die je ooit wilt doen voordat je dood gaat. Op een bucketlist staan vaak zaken zoals parachutespringen, de New York Marathon lopen, in een Ferrari rijden, een bezoek brengen aan het Amerikaanse festival Burning Man, etc. Ofwel, dingen die je niet iedere dag doet of die een bijzondere inspanning van je vragen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de items op je bucketlist daar voor eeuwig blijven staan. Je moet ze ook afstrepen. Nu is het zo dat onlangs mijn laatste jaar als twintiger is aangebroken. De grote 3-0 is dus in zicht. Een goed moment om voor die tijd aan de slag te gaan met mijn bucketlist. Eentje die van 2017 een TOP jaar maakt. Een hoogtepunt. Letterlijk en figuurlijk. Van Bergwijzer.nl krijg ik de gave kans om dat avontuur met jullie te delen. Bij deze!

The sky is the limit

De bucketlist dus. Op mijn lijst heb ik onder andere het volgende verzameld: helikopter skiën, het Noorderlicht zien en een hoge berg beklimmen. Die laatste, daar ga ik komend jaar voor. Nu is een hoge berg beklimmen een vrij ruim begrip, want er is wat dat betreft genoeg keuze. Alleen al in de Himalaya kun je je volledig uitleven. Negen van de top tien hoogste bergen ter wereld liggen namelijk in de Himalaya. De hoogste van allemaal is de Mount Everest (8.848 meter). Hoe gaaf is het als je deze berg hebt bedwongen?! Dan ben je letterlijk op het hoogste punt van de wereld geweest. Maar een kleine research leert, dat het beklimmen van die berg, naast erg zwaar, ook ontzettend duur is. De klim en bijbehorende vergunningen kosten al snel zo’n 25.000 euro. Nog even doorsparen dus. Ondertussen blijft de Mount Everest nog even op de bucketlist staan. 

Een hiking highlight

Na wat uitgebreidere research, heb ik besloten om voor de meest ultieme berg van Afrika te gaan. De beroemde Mount Kilimanjaro, wie kent hem niet?! Met een top van bijna 6 kilometer hoog, is de Kilimanjaro de hoogste vrijstaande berg ter wereld. De bergrug bestaat uit drie vulkanen. De eerste twee, Shira (3.962m) en Mawenzi (5.148m), kennen al een aardige hoogte. Maar de jongste vulkaan, Kibo, kent het hoogste aantal meters. Kibo heeft een top die ligt op 5.895 meter. Als amateur-klimmer is Mount Kilimanjaro schijnbaar een van de avontuurlijkste hikes die je kunt maken. Je passeert vijf verschillende klimaatzones. Van vruchtbare grond aan de voet van de berg en tropisch regenwoud tot maanlandschappen die overgaan in alleen maar sneeuw en ijs. Dat klinkt veelbelovend en meer als een hike-uitdaging voor mij.

Expeditie Kilimanjaro

Ondanks dat de top van de Kilimanjaro makkelijker te bereiken is dan die van de Mount Everest, is het halen van deze top zeker niet vanzelfsprekend. Ongeveer de helft van de mensen die aan de klim beginnen, moet onder de top omdraaien. Vooral veroorzaakt door hoogteziekte, uitdroging, letsel door de kou of een combinatie daarvan. De klim gaat naar de top van (slapende) vulkaan, de Kibo. De top van deze Kibo is bedekt met ijsvelden en gletsjers. Dat worden koude nachten. Maar ook de klim wordt daardoor moeilijker. De expeditie die ik ga ondernemen duurt dan ook meer dan een week. Wanneer en welke route precies, is nog niet bepaald. Maar dat ik goed voorbereid moet zijn, is een zekerheid. 

Trainen, trainen, trainen

Los van de ijzige vlakten op de top, is het hoogste punt zo hoog, dat de zuurstofdruk veel lager is dan op de hoogste berg waar ik ooit ben geweest. Om te zorgen dat mijn lichaam voldoende kan acclimatiseren, is een geweldige conditie een voorwaarde. Dat wordt dus trainen geblazen. Maar hoe ziet die training er precies uit? Er wordt geadviseerd om, gedurende een periode van een paar maanden, veel kilometers te lopen. Dat kan prima in Nederland, maar de kuiten kunnen ook wel wat oefening gebruiken. Op naar de Ardennen en de bergen dus. Dat lijkt me vooralsnog een prima vooruitzicht. 

What else?!

Naast fysiek trainen is een gedegen uitrusting essentieel. Maar het aantal kilo’s aan spullen die je mee kunt nemen, is beperkt. Wat neem je wel en wat neem je niet mee? In ieder geval heb ik een goede slaapzak nodig die tegen extreme kou kan. Kleding in laagjes is belangrijk en goede, ingelopen wandelschoenen zijn fundamenteel. Maar ook genoeg drinken en eten is belangrijk. Op de berg heb je veel meer water en calorieën nodig dan in het dagelijks leven. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende drinkt? Welk eten neem je mee en waar laat je dat allemaal tijdens de tocht? Last but not least, valt er mentaal ook nog genoeg te winnen. Hoe ga je om met de kou? Met de vele dagen afgesloten van de rest van de wereld? En hoe herken je je eigen grenzen? Deze en meer vraagtekens ga ik komende maanden uitzoeken.

Hike je mee?

“Het gaat niet om je bestemming, maar om de weg ernaartoe”. Een wijze uitspraak, die ook voor mijn avontuur geldt. Daarom wil ik de reis naar de Kilimanjaro graag met jullie delen. Inclusief alle voorbereidingen, vraagtekens, prachtige plaatjes, fysieke en mentale struggles. Dat doe ik af en toe via Bergwijzer.nl en regelmatig via TheHike.nl. Op TheHike.nl vind je alles over toffe hikes in Nederland en in de rest van de wereld. Verder vind je er handige informatie en inspiratie over hike-gerelateerde zaken, zoals gear, food en fit. Leuk als je er eens een kijkje neemt. Je kunt TheHike.nl ook volgen op Facebook.com/TheHike.nl en Instagram.com/thehike.nl.

 

 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?