Bergbeek, helder water

9 Tips om schoon en fris te blijven onderweg

Vooral met rugzaktrekkings maar ook tijdens een huttentocht moet er op het gebied van persoonlijke hygiëne nog wel eens geïmproviseerd worden. In de ruigte van de bergen of de eenzaamheid van de wilde natuur die we zo graag opzoeken, is een warme douche immers niet meer vanzelfsprekend voorhanden. Om je onderweg toch fris te blijven voelen en bacteriën/infecties zo min mogelijk kans te geven, hebben we wat handige tips, afkomstig van die hards, gidsen en andere fanatieke buitensporters voor je op een rijtje gezet. Belangrijk is om te proberen je normale dagelijkse sanitaire routine aan te houden.

1. Poets je tanden

's Morgens en 's avonds, juist als je veel energierepen (suikers!) gebruikt. Moeten we nog melden dat er reuzehandige miniverpakkingen tandpasta zijn? Laat je tandenborstel aan de lucht drogen, dat is beter dan vochtig in een (plastic) zakje te stoppen. Wordt muf en is een bron van bacteriën.

2. Was je handen

Zo vaak mogelijk, gewoon met water waar je het maar tegenkomt.  

3. Verzorg je nagels

Houd ze kort en neem een knippertje mee. Onder te lange nagels hopen vuil en bacteriën zich op en als ze scheuren tegen je nagelriem, kan dit voor pijnlijke wondjes zorgen wat ook weer infectiegevaar oplevert.

wandelschoenen4. Doe je schoenen uit

Tijdens je (lunch)pauze even voeten en schoenen laten luchten. 's Nachts schoenen goed laten drogen, haal daartoe de zool eruit en zet deze verticaal in de schoen.

5. Verwissel dagelijks van sokkenpaar

Aan het eind van de dag spoel je je sokken goed uit en laat je ze drogen, desnoods de volgende dag nog wapperend aan je rugzak, tenzij het regent natuurlijk.

6. Wassen in meren of rivieren

In grote, brede rivieren kun je je wel wassen, eventueel met biologisch afbreekbare zeep. Bij kleinere stroompjes en beekjes haal je water eruit met een emmer, mok of pannetje en was je je een tiental meters van de oever verwijderd. Zeep mondjesmaat gebruiken, is sowieso niet zo goed voor je huid. In hoger gelegen alpiene meertjes zwemmen is een no-go, tenzij je je vooraf helemaal hebt ontdaan van alles waar je je mee hebt ingesmeerd, zoals zonnebrand, muggenspray etc. Het zijn kwetsbare biotopen.

7. Naar de wc in de natuur

Plassen is niet zo'n punt. Poepen des te meer. Er zitten erg veel bacteriën/parasieten in de menselijke grote boodschap. Poep dan ook ver verwijderd van je kampeerplek in een gat van zo'n 15 centimeter diepte. Met een stokje kun je het vervolgens verdelen in kleinere eenheden voor snellere compostering. Vul het gat af met bladeren en verbrand vervolgens het geheel. Het wc-papier is trouwens eerder afgebroken dan de bolus. Als je het zaakje gaat verbranden, houd dan wel rekening met het risico van bosbrandgevaar en verzeker je ervan dat het vuurtje echt uit is en het gat dichtgegooid. Als het niet verstandig is om het te verbranden, dek het gat dan af met een steen of takken. In de buurt van water kun je het brandje nadien gewoon natuurlijk gewoon blussen.

Bergbeek, helder water

8. Was je je gezicht met warm (gemaakt) water

Resten zonnebrandcreme, muggenspray en zweet lossen zo gemakkelijker op. En voor noodgevallen zijn wetties of vochtige babydoekjes toch wel handig om bij je te hebben. Is wel meeneemafval.

9. Slaap 's nachts niet in overdag gedragen onderkleding

Ook weer om bacteriegroei e.d. tegen te gaan. Neem als het echt koud is 's nachts daar een extra setje of pyjama voor mee. Wanneer het niet zo koud is vooral gewoon lekker bloot in je slaapzak/lakenzak kruipen.

Bronnen:

Outside magazine

thehikinglife.com

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?