Klimmers gaan 's werelds hoogste traverse bedwingen
Twee ervaren alpinisten, Simone Moro en Tamara Lunger, zijn van plan om de hoogste traverse van de wereld te beklimmen. Zonder zuurstof of gids willen ze de Kanchenjunga Skyline bedwingen.
Hoogste passage van de wereld
De traverse, die in april en mei 2017 gepland staat, gaat van het Kanbachen-plateau naar Yalung Kang ( 8.505 meter hoog) en vandaaruit, via de bergkam, verder naar de Kanchenjunga (8.476 meter hoog). Deze route ligt zo hoog dat Moro en Lunger drie dagen niet onder de 8.200 meter komen. In totaal zal het duo vijf en een halve kilometer afleggen, en daar ongeveer zeven dagen over doen.
Eerst acclimatiseren en route verkennen route
Om aan de hoogte te wennen, volgen de klimmers eerst de route voor het beklimmen van de Kanchenjunga. Gedurende de klim zullen ze bekijken welke uitvalswegen er tijdens hun oversteek zijn. Vanuit kamp 1 van de Kanchenjunga beginnen de atleten aan hun nieuwe route. Hun eerste klimdoel is het Kangbachen-plateau. Van daaruit gaan ze verder over de Yalung Kang, de Kanchenjunga, de Kangchenjunga- Centraal om te eindigen op de Kanchenjunga Zuid.
Beklimming in alpine stijl
De hele route zal in alpine stijl worden geklommen. Dat betekent dat de klimmers al hun uitrusting, voor de expeditie van zeven dagen, zelf meenemen. Gedurende de passage krijgen de ze geen hulp van anderen en laten ze geen uitrusting achter. Voor deze gevaarlijke route op grote hoogte, maakt het de uitdaging een stuk groter.
Eerste winterbeklimming van Nanga Parbat
In februari 2016 beklommen Moro en Lunger als eersten de Nanga Parbat in de winter. Het wat hun laatste grote expeditie. Beide klimmers klommen tijdens deze expeditie en eerdere beklimmingen boven de 8000 meter. Deze hoogte is bekend als de ‘death zone’ vanwege de extreem ijle lucht. Voor beiden zal het de eerste keer zijn om drie dagen in de death zone te klimmen, en is daardoor een verlegging van hun grenzen .
Ideale uitdaging voor Tamara Lunger
Tamara Lunger heeft zin in de traverse, het is voor haar een perfect project. Ze legt uit: “Als alpinist ben je constant op zoek naar uitdagingen die je niet alleen persoonlijk uitdagen, maar ook de grenzen van de sport opzoeken. Zodra het idee voor de Kangchenjunga Skyline ontstond wist ik dat dit voldeed aan beide eisen – en meer”. Lunger is een gedreven klimster die altijd bewondering had voor Simone Moro. De bewondering was wederzijds: Moro nam haar onder zijn vleugels en is nu haar klimpartner en mentor.
Simone Moro klaar voor de expeditie
Moro zegt over het komende klimavontuur: “Voor een alpine klimmer is het beklimmen van een top van 8.000 meter hoogte al een prestatie op zich. En alsof een traverseklim van drie dagen boven de 8.000 meter hoog niet extreem genoeg is, is deze actie zonder extra ondersteuning, zoals in de vorm van zuurstof, helemaal uniek. We hebben zo goed mogelijk getraind om onze lichamen te laten omgaan met de stress die gepaard gaat met zo’n route, maar we weten geen van beiden hoe het zal zijn om zo lang, zo hoog te zitten. Het is de meest pure vorm van ontdekken, het onbekende induiken zonder dat je weet wat er gaat gebeuren – een avontuur dat we allebei met beide handen aangrijpen.”