Nanga Parbat

De eerste succesvolle winterbeklimming van de Nanga Parbat

Het is The North Face klimmers Simone Moro, Muhammad Ali Sadpara and Alex Txikon gelukt de beruchte Pakistaanse berg Nanga Parbat ( 8126 meter) in de winter te beklimmen. Het is de dertiende 8000'er die 's winters bedwongen is. Daardoor is de K2 de enige 8000'er die nog niet 's winters beklommen is.

Beklimming via de Kinshofer-route

De drie klimmers deden er via de Kinshofer-route meer dan 80 dagen om de top te bereiken. Onderweg kregen de klimmers te maken met valpartijen, ziekte en slecht weer. Verschillende keren moest het team een stuk terugklimmen om beter weer af te wachten.

Killer Mountain

De berg is berucht. Weersomstandigheden met een temperatuur van -40 graden celcius bij windsnelheden van 50 km per uur zijn niet ongewoon. Sinds de eerste beklimming in 1953 bereikten slechts een handvol mensen de top.  De berg staat bekend als 'Killer Mountain' door de vele bergbeklimmers die zijn omgekomen op de berg. Onder andere de broer van Reinhold Messner, Günther Messner, liet het leven op de berg.

Het was niet de eerste poging om de Nanga Parbat in de winter te beklimmen. In 2014 deed een team al een poging. Zij moesten echter op een hoogte van 7200 meter omkeren wegens het slechte weer.

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

De mooiste herftwandelingen rondom het Gardameer!

Hou jij van een avontuurlijke vakantie? Denk ook eens aan Catalonië!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.