Home » Vakantietip
zaklamp kopen

De zaklamp: onmisbaar voor elke wandelaar

De zaklamp: onmisbaar voor elke wandelaar Wie veel en vooral lang wandelt, kan behalve zonder goed schoeisel simpelweg niet zonder verlichting. Als het donker wordt, is het zaak dat je ziet waar je loopt en - zeker op hoogte - is het bovendien van belang dat je door andere mensen gezien wordt. Wandelaars hebben verschillende opties om te zien en om gezien te worden. De zaklamp is veruit de meest gebruikte lichtbron van wandelaars. Schaf als fervent wandelaar dus een goede zaklamp aan. Met een zaklamp kun je in tegenstelling tot de alternatieven (een lichtarmband bijvoorbeeld) alle kanten op schijnen en zie je dus ook wat er naast je – in de berm bijvoorbeeld - of net boven je (een laag overvliegende zeldzame vogel) gebeurt. Als nadeel wordt gesteld dat je niet beide handen vrij hebt tijdens de wandeling. Voorzichtig lopen met een zaklamp is dus het devies. Het aanschaffen van een zaklamp is soms geen eenvoudige opgave. Niet vanwege schaarste maar juist door het enorme aanbod zaklampen die verkrijgbaar zijn. Ze zijn er in allerlei variaties én van heel duur tot tamelijk goedkoop.

Led

Net als eigenlijk alle apparaten die we gebruiken, is de zaklamp sterk verbeterd ten opzichte van de zaklamp die we nog zo goed kennen uit onze jeugd. Die we meenamen op schoolreis. Neem alleen al het feit dat de meeste en moderne zaklampen tegenwoordig met ledverlichting zijn uitgerust. Vroeger deden we het nog met een gloeilampje. Ledverlichting biedt zeker ook voor de wandelaar veel voordeel. Denk alleen maar aan het feit dat ledverlichting energiezuiniger is en dus langer mee gaat. Je moet er immers niet aan denken dat je verlichting uitvalt, net als je in de schemering op onbekend terrein wandelt en eigenlijk niet precies meer weet welke richting je uit moet.

Lux en Lumen

Het grote prijsverschil tussen de verschillende soorten zaklampen is wel uit te leggen. Het prijsverschil wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld de lichtsterkte en lichtopbrengst. Je lichtopbrengst wordt aangegeven in lumen, de sterkte van je licht in lux (afgekort lx). De wandelaar die een sterke lichtstraal wil, doet er verstandig aan een lamp met een hogere luxwaarde aan te schaffen. De wandelaar die vooral een groter gebied wil verlichten, kiest voor extra lumen. Handig om te weten en belangrijk in de keuze voor een zaklamp die bij je past.

Batterij

Ook de keuze voor batterijen is belangrijk. Batterijen? Jazeker, want de batterij levert immers de voeding. Hoe meer lux en lumen, hoe sneller vaak de gemiddelde batterij er mee ophoudt. In z’n algemeenheid kun je stellen dat niet-oplaadbare batterijen ideaal zijn voor mensen die slechts zo nu en dan de zaklamp opzoeken en gebruiken. Ben je wandelaar en gebruik je de zaklamp dus frequent? Kies dan voor oplaadbare batterijen. Je blijft anders batterijen kopen, zeker als je hebt gekozen voor een lamp met veel lux en lumen. Handige tip is overigens dat bij incidenteel gebruik van je zaklamp met niet-oplaadbare batterijen, het bijzonder verstandig is die batterijen er - nadat de lamp is uitgezet en opgeborgen - uit te halen. Laat je ze zitten, dan bestaat op wat langere termijn de kans op lekkage. En lekkage kan voor onherstelbare schade aan je lamp zorgen.

Zwengel

Voor wie helemaal geen “gedoe” met batterijen wil, is er de dynamo zaklamp. In deze zaklamp is een magneet verbonden met een zogenoemde zwengel, die ten opzichte van een spoel rondjes draait. Op deze manier wordt bewegingsenergie getransformeerd tot elektrische energie. En die energie zorgt er vervolgens voor dat je batterij oplaadt en dus brandt (en ook blijft branden). Ook te koop zijn zaklampen die je een halve minuut heen en weer beweegt – ‘schudt’ – waarna je verzekerd bent van een minuut of vijf verlichting. Bij dergelijke lampen wordt een staafmagneet ten opzichte van een spoel bewogen. Overigens hebben deze lampen doorgaans een lichtdiode als bron van licht. Niet zo gek overigens; lichtdiodes kunnen al bij relatief weinig spanning branden en met weinig spanning al behoorlijk wat licht bieden. Voorbeeld: een gemiddelde gloeilamp zet maximaal vijf procent van de energie om in verlichting, bij een diode is dit tot wel zeventig procent. Ook niet onbelangrijk: een gloeimap is zo stuk, een diode bepaald niet. Die kan wel wat hebben.

Politie

In opmars in de wereld van de zaklamp zijn ook de militaire en politiezaklampen. Maar: nadat er in eerste instantie sprake was van alleen aanbod van professionele lampen, tegenwoordig zie je steeds meer fabrikanten die beweren originele politielampen te leveren terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Kortom: er komt steeds meer ‘nep’ op de markt. Overigens is een originele politie zaklamp het aanbevelen zeker waard. Voor de politie is een zaklamp ook onmisbaar en dus staat kwaliteit voorop. Bovendien kun je (de meeste) van dit soort lampen aan je kleding bevestigen. Denk maar eens aan oom agent met de bekende lamp vastgeklikt aan zijn uniform. Politie zaklampen heb je in twee types: de tactische lamp en de grote schijnwerper. Het is maar net welke eisen je aan een lamp stelt.

Ook heel belangrijk bij de keuze voor een zaklamp is de factor waterdichtheid. Let wel op: als er aangegeven wordt dat een lamp waterdicht is, dan wordt doorgaans bedoeld dat ze redelijk bestand is tegen een regenbui. De lamp onder water houden is echter iets heel anders. Doe dat dus niet, ga er niet van uit dat waterdicht ook echt helemaal waterdicht is. Wie zelfs tijdens het overzwemmen van een rivier de zaklamp wil gebruiken, moet op zoek naar lampen die daar wel tegen bestand zijn. En ja die zijn er ook, al zijn deze zaklampen wel behoorlijk prijzig.

Een geschikte zaklamp kopen is niet gemakkelijk. Het aanbod is zó groot, dat je soms door de bomen het zaklampenbos niet meer ziet. En dan hebben we het nog niet eens over de mini zaklampen – van uitstekende kwaliteit - gehad. Wie een lamp wil kopen, doet er goed aan eerst helder te krijgen aan welke specifieke eisen je lamp moet voldoen. Heb je dat in beeld, ga pas dan op zoek. Wie gericht zoekt, vindt zijn of haar ideale lamp. Wie zomaar even kijkt en zoekt, zal verdwalen in het enorm aanbod aan goede en minder goede, kleine en grote, dure en goedkope en waterdichte en niet-waterdichte lampen.

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!