trailrunnen

Trailrunning is genieten (en fysiek flink zwaar)

Bergen hebben we niet in Nederland, bossen, strand en duinen wel. De trailsport in Nederland wint aan populariteit. Gewoon hardlopen is uit, trailen is in.

Modderig terrein, bochten, boomwortels, kuilen, zand, schelpen, rotsen. Je krijgt er allemaal mee te maken als je aan trailrunning doet. Of dat nu in Nederland is of in het buitenland, waar je overigens ook met hoogtemeters te maken kunt krijgen. 

Soms loop je flink door de modder

Wie meent dat het gaat om een beetje rennen door het bos met een rugzak op, jaagt serieuze trailers tegen zich in het harnas. Trailen is off-road hardlopen. Je moet soms rennen, soms wandelen. Springen of afremmen. Een trail bestaat voor 75 procent uit onverharde paden en als het weer tegen zit (of mee, het is maar waar je van houdt), loop je flink door de modder. 

Veel hardloop-liefhebbers stappen over van het asfalt naar een natuurlijker omgeving. Tussen 2012 en 2016 nam de deelname aan trailruns met bijna 43 procent toe. De reden die renners aangeven is dat ze de voorkeur geven aan minder druk op tijden en vooral gaan voor het genieten. Een stuk relaxter. 

Aan de andere kant vraagt trailrunning meer van je conditie. Volgens kenners is het een grotere fysieke uitdaging dan hardlopen op de weg. Je weet nooit helemaal hoe de route zal uitpakken en het weer speelt een veel grotere rol. 

Snelheid heeft een andere betekenis

Trailrunning kan soms superzwaar zijn, zelfs met een eind wandelen tussen het rennen door. Daarmee heeft snelheid een andere betekenis dan bij rennen op de weg. Die tijd is ondergeschikt. Het kan zo maar zijn dat je bij gelijke afstand twee keer zo lang onderweg bent als bij het ‘gewone’ hardlopen. 

Wat vooral van belang is dat je je krachten goed weet te verdelen. En behalve wanneer je even wat te eten pakt uit je rugzak heren of rugzak dames (ja, ook veel vrouwen doen aan trailrunning), is het aan te raden ook af en toe even te stoppen om goed om je heen te kijken. En vooral te genieten van wat je ziet. Dat is overigens slimmer dan tijdens het lopen, want dan heb je je blik ongeveer drie passen vooruit en moet je je goed concentreren. 

Hoogtemeters vormen een flinke uitdaging

In Nederland zijn er meerdere trailroutes, en liefhebbers kiezen ook regelmatig voor het buitenland. Juist vanwege die hoogtemeters die een flinke uitdaging vormen. De Alpen zijn geliefd. In Frankrijk en Zwitserland worden veel trails georganiseerd. In Amerika is trail- of mountainrunning als wedstrijdsport erkend. UltraTrails worden ook meer populair, waarbij er meer dan 42 kilometer wordt gelopen.

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?