Home » Vakantietip
Putjeskeratolyse

Eerste hulp bij putjeszolen

Als bergliefhebber kun je last krijgen van putjeszolen. Wat is het precies en hoe reken je ermee af?

Wat zijn putjeszolen?

Putjeszolen of Putjeskeratolyse is een bacteriële infectie aan de voethuid. Het dankt de naam aan de gaatjes (putjes) die in de voetzolen ontstaan. Deze zitten in de bovenste laag van de huid en zijn een paar millimeter groot. Je ziet het vooral vaak onder de bal en hiel van de voet. Het kan ook op de handpalmen voorkomen. Soms wordt voor deze aandoening ook wel de Latijnse benaming gebruikt: Pitted Keratolysis.

Klachten

Deze aandoening is onschuldig, maar kan natuurlijk wel vervelend zijn. Omdat putjeszolen vaak hand in hand gaan met zweetvoeten, kan er een vieze eur vanaf komen. Daarnaast kan putjeszolen pijn doen, irriteren, jeuken en kan de huid een groene of bruin kleur krijgen. Het is niet besmettelijk.

Hoe ontstaat putjeszolen?

Putjeszolen ontstaat door een combinatie van vocht, warmte en de bacterie Corynebacterium minutissim. Dat deze bacteriën op de huid zitten, is niet verwonderlijk. Dit is namelijk normaal gesproken ook het geval. Door de omstandigheden, zweten en broeien, kunnen deze bacteriën enzymen aanmaken en putjes en een vieze geur veroorzaken. Zweetvoeten, klamme sokken en schoenen die niet goed ventileren zijn hét recept voor putjeszolen. Het komt dan ook vaak voor bij sporters en wandelaars.

Wat te doen tegen putjeszolen?

Putjeskeratolyse is goed en eenvoudig te behandelen. Allereerst is het belangrijk dat je je voeten elke dag goed wast. Vergeet ze na afloop van het wassen niet af te drogen. Omdat natte sokken putjeszolen veroorzaken, is het extra van belang dat je droge en schone sokken aandoet. Als je schoenen hebt die niet goed ventileren, kun je die beter links laten liggen. Als je last van zweetvoeten hebt, zijn schoenen van leer de beste keuze. Laat je schoenen ook altijd goed drogen nadat je ze hebt gedragen. Nog beter is om regelmatig verschillende schoenen aan te doen, zodat je schoenen langer de tijd hebben om te drogen. 

Medicijnen zijn alleen nodig als je een van de eerder genoemde klachten hebt: pijn irritatie, jeuk of een vieze geur. Je dokter kan een crème of lotion voorschrijven, maar je kunt putjeszolen ook prima zelf aanpakken. Je richt je daarbij niet op de symptomen, maar op wat meestal de bron van het kwaad is: zweetvoeten. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een voetspray tegen overmatige zweetvoeten gebruiken. Aluminiumoplossingen werken altijd goed tegen zweetvoeten. Gebruik daarnaast een desinfectiemiddel om je schoenen en voeten vrij te houden van micro-organismen. Als je eigen behandeling en de lokale antibiotische middelen van de dokter niet helpen, kan de huisarts orale antibiotica inzetten.

Putjeszolen voorkomen

De kans dat putjeszolen terugkomen is altijd aanwezig. Maar je kunt wel een aantal maatregelen treffen om die kans zo klein mogelijk te maken. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Blijf je voeten elke dag grondig wassen, ook nadat de putjeszolen zijn verdwenen. Gebruik daarbij water en zeep en droog ze steeds goed af. Nog beter is om af en toe een uitgebreid voetenbad te nemen, met eventueel een bacteriedodend middel erin. Thuis kun je altijd het beste gewoon op blote voeten lopen. Ook sandalen en slippers zorgen ervoor dat je voeten even kunnen ademen. Sprays tegen zweetvoeten kun je blijven gebruiken om te zorgen dat putjeszolen niet opnieuw de kop opsteken.

Als je de bergen ingaat, zorg dan dat je de juiste schoenen aan hebt. Doe je dit niet, dan zit je binnen een mum van tijd weer met hetzelfde probleem. Het is daarbij essentieel dat je schoenen ventileren en goed ademen. Laat je hierover eventueel informeren in de winkel.

Zijn je bergschoenen onverhoopt nat geworden? Het lijkt misschien een goed idee om je schoenen te drogen door ze bij de verwarming te zetten, maar dit kan ten koste gaan van je schoenen. Beter is om ze in een goed geventileerde ruimte op kamertemperatuur te zetten of, mits het niet regent, buiten. Haal de zooltjes en veters uit je schoenen en trek de tong van je schoen open, zodat alles volledig kan luchten en drogen. Zijn ze echt goed nat? Prop dan oude kranten in je schoenen, deze kunnen het vocht absorberen. Mocht je een meerdaagse tocht lopen en daardoor geen tijd hebben om je schoenen te laten drogen, zorg dan in ieder geval dat je droge sokken aandoet. 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?