Bergschoenen drogen

Natte schoenen? Zo droog je je bergschoenen

Nat gras, een sneeuwveldje, een beekje of gewoon een ouderwetse regenbui. Iedereen krijgt vroeg of laat een keer te maken met natte schoenen. Maar hoe krijg je je schoenen weer droog, zonder dat je schoenen stuk gaan?

Nooit bij de verwarming

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: zet je schoenen nooit bij de verwarming. Zowel leer als technische materialen kunnen daar niet tegen. Sommige lijmsoorten laten los en leer en suède drogen uit en kunnen scheuren. Zet je schoenen in een goed geventileerde ruimte met een gewone kamertemperatuur. In de meeste berghutten heb je een droogruimte waar je je schoenen te drogen moet zetten.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Als het droog is kun je je schoenen natuurlijk ook buiten laten drogen. Zet je schoenen dan wel op een plekje in de schaduw en pas op dat ze door optrekkende dauw of een nachtelijke regenbui niet alsnog weer nat worden. 

Zooltjes en veters eruit

Haal de zooltjes en veters uit je schoenen en trek de tong van je schoen goed open. Zo kan alles lekker luchten en zijn de ruimtes tussen de verschillende onderdelen van je schoen ook goed open, zodat alles goed kan drogen. Eventueel kun je je zooltjes rechtop in je schoenen zetten. Dan raak je ze niet snel kwijt en volgens sommigen creëer je een soort schoorsteeneffect waardoor je schoenen eerder droog zijn. Andere die hards stoppen de zooltjes in het voeteneind van hun slaapzak, zodat die de volgende ochtend sowieso weer droog zijn.

Oude kranten

Als je schoenen echt doorweekt zijn, kan het helpen een paar proppen oude kranten in je schoenen te doen. Die absorberen dan het vocht in je schoenen. Ben je bang dat er resten van bijvoorbeeld de inkt in je schoenen achterblijven? Doe dan om de proppen krantenpapier een laagje keukenpapier.

Drooglopen

Tsja, soms moet je, zeker bij meerdaagse tochten kan het voorkomen dat je ’s ochtends wakker wordt en je schoenen nog niet droog zijn. Dan zit er niets anders op dan je schoenen droog te lopen. Trek dan in ieder geval droge wandelsokken aan en verwissel die –indien nodig- onderweg nog een keer om geen blaren te krijgen.

Thuis

Ben je weer thuis na een lange tocht? Dan is het verstandig om je schoenen meteen goed schoon te maken en te verzorgen. Hier vertellen we je meer over hoe je je bergschoenen netjes kan onderhouden

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.