Fietsen in de bergen? 7 onmisbare tips
Jaarlijks reizen duizenden Nederlanders af naar een bergachtig land om daar lekker te gaan wandelen en te gaan fietsen. Niet zo gek, aangezien Nederland naast een paar heuvels vooral erg plat is.
Heb jij een bergvakantie op de planning staan en wil je voor de eerste keer gaan fietsen in een bergachtig gebied? Goed idee! Gebruik de tips in dit artikel om zo veilig en zo goed voorbereid mogelijk aan je fietstocht te beginnen.
Investeer in een goede fiets en dito fietshoes
Als eerst moet je weten dat je moet investeren in een écht goede fiets. Dat is natuurlijk sowieso een aanrader wanneer je regelmatig gaat fietsen, maar voor een bergrit des te belangrijker voor je eigen veiligheid. Bescherm je fiets daarnaast met een goede fietshoes, ontdek de beste fietshoes via Bikevision.nl, zo bescherm je je fiets tegen alle weersomstandigheden en vuil van buitenaf. Op die manier blijft je fiets in goede staat voor een volgende rit door de bergen en kan je fiets volledig beschermd mee achterop de auto of de camper.
Train zittend én staand fietsen voor vertrek
Ook is het belangrijk om voor vertrek een meester(es) te zijn in en danseuse (staand op de pedalen) en zittend fietsen. Daarom moet je in Nederland hier al mee aan de slag gaan, zodat je daar in de bergen geen problemen mee krijgt. Door dit te trainen zorg je ervoor dat je lichaam sterker is, wat absoluut nodig is voor een ritje door een bergachtig gebied. Om goed te kunnen klimmen, heb je namelijk beide posities hard nodig dus ga daar goed mee aan de slag. Doe dit buiten op je fiets of volg meerdere keren per week een spinningles.
Voorbereiding op smart-hometrainer
Wat misschien wel het grootste verschil is tussen fietsen in Nederland en fietsen in de bergen is dat je in de bergen continu in beweging bent. Dat betekent dat je je benen echt niet stil kunt houden (tenzij je bergaf fietst, maar zelfs dan eigenlijk niet). Daarom is genoeg, en dan echt genoeg, training echt van groot belang om sterk genoeg te zijn om in de bergen te kunnen fietsen. Dat kun je doen met zittend en staand fietsen, maar ook met rijden op een smart-hometrainer met speciale software waarmee je in de bergen kunt fietsen.
Ga liever voor meerdere korte tochten dan een lange
Je moet daarnaast een fietstocht in de bergen écht niet onderschatten. Dat is echt even anders fietsen dan fietsen over de heuvels in Nederland en België. Ga daarom niet voor hele lange tochten per dag, maar liever voor een paar kortere fietstochten verspreid over meerdere dagen. Op die manier put je je lichaam al enorm uit en heb je meerdere overwinningen op je naam staan. Rijd altijd in je eigen tempo en probeer niet om sneller te willen dan je eigenlijk kan.
Cool bergop en lekker warm naar beneden
Naast een goede fiets en dito fietshoes moet je extra aandacht schenken aan je fietskleding in de bergen. Ga je bijvoorbeeld in de bergen in Oostenrijk fietsen dan is de temperatuur in het dal vaak veel hoger dan op de berg. Kleed je daarom lekker koel wanneer je bergop fietst zodat je lekker kunt zweten en niet oververhit raakt. Maar: neem altijd warmere kleding mee voor bovenop de berg en voor de terugweg op de fiets naar beneden. Anders is de kans op onderkoeling door al dat gezweet groot.
Genoeg eten en drinken mee tijdens bergrit
Zodra je het warm hebt, ga je automatisch meer drinken. Maar: fiets je eenmaal hoger in de bergen en is het klimniveau een tijdje hetzelfde dan zul je zien dat je minder snel dorst hebt, omdat het kouder is in de bergen. Toch is het belangrijk om genoeg te blijven drinken, ook wanneer je nog geen dorst hebt. Je zweet enorm tijdens het fietsen in de bergen, dus je lichaamsvocht moet tijdig weer worden aangevuld. Ook voldoende eten, zoals een energy bar, is nodig tijdens je fietstocht in de bergen.
Bovenal: geniet van je tocht in de bergen
Tot slot is het natuurlijk ook van belang dat je vooral flink geniet van je fietstocht in de bergen. Met de juiste voorbereiding, goede training, voldoende eten en drinken én een goede uitrusting kom je er wel. Fietsen door de bergen is iets dat je als wielrenner of fietser echt eens moet hebben meegemaakt. De natuur is er meestal prachtig en de uitzichten zijn fenomenaal. Dus: begin op tijd met trainen, schaf een goede fiets en fietshoes aan, boek een mooie reis, neem voldoende eten en drinken mee en gaan!