figln innsbruck

Figln, een voorjaarswintersport

Als in het voorjaar de sneeuw begint te smelten, verzamelen wintersporters zich bij de liften naar de Nordkette in Innsbruck. Niet uitgerust met de traditionele lange ski’s, maar met kleine korte skietjes: Figln.

Figln is eigenlijk een verkorting van Firngleiten. Daarmee worden niet alleen de korte skietjes bedoeld, maar ook de sport die ermee beoefend wordt. Firngleiten is, vrij vertaald, eigenlijk het skiën over, of zeg maar gerust door, de zachte papperige sneeuw die in het voorjaar op de hoogste bergen ligt. In het bijzonder op de Nordekette bij Innsbruck.

Wat is Figln?

Figln is dus een voorjaarssport. De term ‘firn’ slaat dan ook op de diepe, zachte papperige sneeuw die aan het eind van het skiseizoen het skiën op normale ski’s onmogelijk maakt. Firngleiten betekent dus gewoon glijden over of door, de zachte voorjaarssneeuw. En dat gaat op de Firngleiter makkelijker dan op de gewone ski’s. Het idee ervan stamt uit de jaren 30 van de twintigste eeuw, als oplossing voor het maken van (reddings)tochten in het voorjaar. In de diepe sneeuwvelden hoog in de bergen ontstaan dan vaak smalle en diepe geulen door het smeltwater en het zijn exact die geulen die voor mensen het best begaanbaar zijn. Maar met lange ski’s kun je in de smalle kronkelige geulen geen kant op. De korte ski’s gaven wél voldoende bewegingsvrijheid en dankzij hun relatief kleine formaat waren ze ook vrij makkelijk mee te nemen. Handig voor de bergredders die zich snel wilden verplaatsen. In de jaren 50 vroeg ingenieur Emo Johann Heinrich uit Innsbruck patent aan op zijn Firngleiter. Met succes want tijdens een expeditie op de Karakorum in 1954 namen de expeditieleden zijn vinding mee.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


De Firngleiter zijn met een lengte van vijftig tot zestig centimeter natuurlijk veel korter dan je normale ski’s. Daarnaast zitten er in de lengterichting van de ski’s groeven en zitten er in veel modellen aan de buitenranden zelfs een soort randjes die doen denken aan de ijzers van schaatsen.

De Firngleiter bleken niet alleen een handig middel voor bergredders die zich in het voorjaar een weg door de papsneeuw moesten banen, het bleek ook een leuke sport te zien. Figln ontwikkelde zich al snel tot een sport. In de jaren 60 vonden er al wedstrijden plaats.

Weinig spullen nodig

Dat is ook deels te danken aan het feit dat je om te gaan Figln maar weinig spullen nodig hebt. Soms heb je niet eens skischoenen nodig. Afhankelijk van de bindingen die op de Firgleiter gemonteerd zijn, kun je ze ook dragen met bergschoenen die ook geschikt zijn voor stijgijzers. Behalve een helm en een skibril heb je verder weinig uitrusting nodig. Veel mensen gebruiken niet eens skistokken als ze gaan Figln. Sturen gaat op deze korte ski’s namelijk heel anders dan op een normaal paar en doe je veel meer door naar voren of naar achteren te leunen.

Dat je weinig spullen nodig hebt, betekent overigens niet dat het een hele makkelijke sport is. In tegendeel, Figln gaat heel anders dan ‘gewoon’ skiën en daardoor kan het zijn dat je de eerste keer op Firngleiter meer zit dan staat. Maar dat is misschien juist de lol.

Figln is vooral bekend uit de regio rondom Innsbruck, waar Johann Heinrich zijn vinding voor het eerst testte. Op de Nordektte kan je nog steeds kennismaken met deze vorm van skiën, de Firngleiter is er zelfs te huur. Maar, dan moet je wel even wachten tot de papsneeuw van het voorjaar! 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?