alternatieve wintersporten

5 dingen die je ook kan doen op wintersport

Het wintersportseizoen is, ondanks de coronacrisis wel op gang gekomen. Maar misschien wil je -juist door al die maatregelen eens wat anders gaan doen dan skiën en snowboarden, zodat je even weg kan van drukke liften. Dat kan! Ook voor niet-skiërs is er in de bergen genoeg te beleven. Laat de lange latten thuis en trek er op uit in de bergen met deze 5 dingen die je kan doen tijdens je wintersportvakantie.

sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen

Op sneeuwschoenen geniet je op een hele andere manier van de bergen. Weg van de drukke skipistes kun je de rust en stilte van het winterlandschap in de bergen ervaren. En sneeuwschoenwandelen is niet eens heel moeilijk. Er komt minder techniek bij kijken dan bij langlaufen of toerskiën en net als bij een ‘gewone’ bergwandeling kun je makkelijke en moeilijke routes kiezen. Let, zoals bij alle wintersporten buiten de pistes, wel op het lawinegevaar. Informeer goed naar de (weers-)omstandigheden en vermijd lawinegevaarlijk gebied.


Wil je meer van dit soort tips? Of wil je tips voor mooie wandelingen en huttentochten? Volg ons op Facebook en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief, dan mis je niks!


fatbike in de sneeuw

Fatbiken

Een ‘fatbike’ is een moutainbike met extra dikke banden. Daardoor zakt de fiets niet weg in de sneeuw en kun je er fietsend op uit. De fatbikes zijn uit de Verenigde Staten komen overwaaien en zijn nu ’s winters in veel Europese wintersportgebieden te vinden. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van bestaande singletrail mountainbikeroutes, maar soms moet je je route ook delen met langlaufers.


Meer inspiratie voor je wintersport? Ontdek SNOW explorer, hét magazine voor de avontuurlijke wintersporter.


alternatieve wintersporten

Sledetochten

Natuurlijk kun je ergens in een hoekje van de skipiste met je slee de helling af roetsjen. Maar het kan natuurlijk beter. Voor wie ‘echt’ wil sleetje rijden, zijn er heuse slee-afdalingen, die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad en vaak 's avonds open zijn. Als het gaat om de lol die je kan hebben, doen die sleebanen dus echt niet onder voor skipistes. En sommige van die banen zijn écht bijzonder! En je kan natuurlijk een tocht met sledehonden maken. Tegenwoordig zijn de sledehondentochten niet alleen in Scandinavië een fenomeen, maar je kan ook in de Alpen eropuit met de hondenslee.

alternatieve wintersporten

IJsklimmen

IJsklimmen is voor echte durfals. IJsklimmers beklimmen steile wanden die met ijs bedekt zijn, of werken zich omhoog langs bevroren watervallen. Dat gaat met behulp van stijgijzers, ijsbijlen en het nodige touwwerk. Dat vereist niet alleen een hele goede conditie, maar ook veel kennis en vaardigheid over de route en alle omstandigheden. IJs is namelijk minder stevig dan rots, dus het risico op vallend ijs en losrakende zekeringspunten is een stuk groter dan bij normaal klimmen.  Zorg dus dat je goed bent voorbereid met de juiste kennis en materiaal!

skibob

Ski-bobben

Een skibob of skifiets is een soort fiets op ski’s. Het apparaatje bestaat uit ski’s waar een frame met zadel en stuur op is gemonteerd. Het doet inderdaad een beetje denken aan een soort fiets waarbij de wielen zijn vervangen voor ski’. Al in 1892 werd het patent op dit apparaat verleend. De skibob was toen voor een enkeling een nuttig transportmiddel. Na de Tweede Wereldoorlog begon het gebruik van de skibob toe te nemen. Van vervoermiddel ontwikkelde het ski-bobben zich vooral tot een  spectaculaire wedstrijdsport waarbij snelheden tussen de 70 en 80 kilometer per uur worden gehaald.  

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?