Vaak op wandelvakantie en last van eelt? 3 tips om pijn aan je voeten te voorkomen
Toen de openingsscène van de film Wild over het scherm flitste, kon je zien dat er wandelaars in het publiek zaten. Terwijl het hoofdpersonage haar laars over de rand van een klif in de afgelegen wildernis verliest, echode het medeleven door het publiek. Voetverzorging is misschien wel het belangrijkste aspect bij het plannen van een langeafstands trektocht. Een van de vaakst voorkomende problemen is eelt.
Wat veroorzaakt eelt tijdens het wandelen?
Omdat ze worden veroorzaakt door voortdurende druk in een bepaald gebied, kunnen ze wijzen op afwijkingen of misvormingen in de botstructuur of in de manier waarop iemand loopt. Vaak worden eelt en likdoorns veroorzaakt door slecht passend of ongepast schoeisel. Een eeltverwijderaar is dan de enige oplossing.
Hoe voorkom je eelt tijdens je wandelvakantie?
Tip 1: Draag schoenen die goed passen
We noemen dit vaak als preventieve maatregel voor een breed scala aan voet- en enkelproblemen, maar dat is voor een goed doel - omdat het belangrijk is! Zorg ervoor dat je tenen vrij kunnen bewegen. Koop geen schoeisel dat te klein is en verwacht niet dat de schoenen "in de tijd uitrekken". Als ze vanaf het begin niet goed passen, kies dan een ander paar. Anders ben je binnenkort genoodzaakt om nog eeltverwijderaar te kopen.
Tip 2: Draag vochtafvoerende sokken
Sla de katoenen paren over en kies in plaats daarvan voor wol of synthetische stof die je voeten droog en eelt vrij houden. Natte sokken behouden hun vorm en elasticiteit niet zoals zou moeten. Dit kan leiden tot losse sokken tussen je voeten en schoenen. Het wrijven verhoogt het risico op likdoorns en eelt waardoor je een eeltverwijderaar nodig hebt. Zitten je sokken toch niet comfortabel, dan kun je gebruik maken van verband rond je voeten.
Tip 3: Breng verzachtende crèmes aan
Als je eelt (of likdoorns) bijzonder hardnekkig zijn, is eeltoplosser kopen misschien wel de beste optie. Gebruik dit product tot wel twee keer per dag. Voor het slapengaan en na het douchen of baden zijn geweldige momenten om verzachtende crème op je voeten te gebruiken, zodat je extra vocht kunt vasthouden. Crèmes die een extra krachtige wasverzachter bevatten, ureum genaamd, kunnen ook nuttig zijn bij het verwijderen van de harde opbouw van eelt of likdoorns. Crèmes die kleine hoeveelheden ureum bevatten, zijn verkrijgbaar bij plaatselijke apotheken, maar voor hardnekkig eelt is er ook een meer geconcentreerde eeltverwijderaar verkrijgbaar.
Is eelt dan niet goed voor wandelaars?
Er wordt vaak beweerd dat om hun voeten steviger te maken, wandelaars eelt aan hun voeten moeten ontwikkelen. Eelt ontstaat wanneer er constant wrijving optreedt in hetzelfde gebied, dus wandelaars kunnen hun voeten harder maken door blootsvoets te lopen en eelt te vormen op de plekken die wrijving veroorzaken in hun wandelschoenen.
Eelt kan echter complicaties veroorzaken als het niet wordt gecontroleerd. Zeer dikke eeltplekken kunnen zo ver uit het huidoppervlak steken dat erop lopen pijn doet of het dragen van schoenen onaangenaam wordt. Soms barst het opgebouwde eelt open en raakt het geïnfecteerd, wat buitengewoon pijnlijk kan zijn.
Onderzoek over eelt suggereert dat eelt uit zichzelf niet ervoor zorgt dat er meer druk op je voeten komen te staan.
Volg Bergwijzer voor meer nieuws en tips over het wandelen in de bergen.