PFAS regenkleding

Bergsportmerk roept op: regenkleding zonder PFAS

In de bergen kan je niet zonder regenkleding. En niet alleen regenkleding is onmisbaar, in je rugzak zitten waarschijnlijk nog veel meer andere waterafstotende kleding. Regenhoes voor over je rugzak, gamaschen voor om je benen, noem maar op. Maar wist je dat hier mogelijk schadelijke stoffen in zitten? In veel waterbestendige kleding wordt namelijk vaak gebruik gemaakt van PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen, ook wel PFC genoemd). Deze chemicaliën kunnen niet alleen schadelijk zijn voor onze gezondheid, maar zijn ook slecht voor het milieu. Outdoormerk Vaude roept daarom op om deze stoffen niet meer in kleding te verwerken.

Wat zijn PFAS?

De term PFAS ken je misschien wel vanuit het nieuws. Er is namelijk veel over de stoffen te doen. PFAS worden nu nog gebruikt om tal van producten water- of vetafstotend te maken. Zo zitten ze niet alleen in (regen)kleding, maar bijvoorbeeld ook in de antiaanbaklagen van pannen, sommige soorten zonnebrandcrème en het schuim van brandblussers. De laatste jaren wordt echter steeds duidelijker dat deze stoffen veel schadelijke eigenschappen hebben. Bijvoorbeeld voor je gezondheid. Hoewel de kans op klachten bij normaal gebruik van PFAS-houdende producten vrij klein is, kunnen de stoffen in grote concentraties gevaarlijk voor je gezondheid zijn. Bovendien kot er bij de productie van dit soort producten ook chemicaliën in de natuur vrij. Dit is slecht voor het milieu, vooral om dat PFAS niet of nauwelijks in de natuur wordt afgebroken.

Collectie volledig PFAS-vrij

Vanwege deze schadelijke gevolgen, werkt de EU aan een volledig verbod op PFAS. Vaude laat in een persbericht weten zich achter het verbod te scharen. Op zich hoeft dit geen grote verassing te zijn, want het merk is al jaren bezig met het ontwikkelen van PFAS-vrije alternatieven. In 2016 ondertekende Vaude al het Greenpeace Detox Commitment, waarmee ze toezegde om haar collectie volledig PFAS-vrij te maken. Sindsdien maakt het merk waar mogelijk gebruik van alternatieve stoffen voor water- en vuilafstotende producten, om te laten zien dat we geen schadelijke stoffen nodig hebben om goede putdooruitrusting te maken.

Aangezien het EU-verbod nog niet officieel van kracht is, gaat Vaude hiermee een stuk verder dan ze wettelijk verplicht is. “Dat was een enorme uitdaging en we zijn dan ook met onze partners uit de chemische industrie en onze materiaalleveranciers samengekomen om intensief aan oplossingen te werken. Om de alternatieve PFC-vrije stoffen te gebruiken, moesten we complexe productieprocessen veranderen en nieuwe testmethoden ontwikkelen“, vertelt Bettina Roth, hoofd kwaliteitsmanagement bij Vaude. Het merk hoopt dat haar initiatieven navolging zullen vinden in de kledingindustrie, waardoor deze in de toekomst volledig PFAS-vrij zal zijn.

 

Meer inspiratie

Merk: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?