herfstvakantie 3 zinnen dolomieten

De alpiene herfst van 3 Zinnen Dolomieten

In de regio van 3 Zinnen Dolomieten beleef je de alpenherfst op zijn best. Tot laat in het seizoen zijn de temperaturen hier aangenaam en is de lucht helder, waardoor de imposante pieken, schitterende meren en spectaculaire uitzichten tot hun recht komen. De verschillende natuurgebieden van de regio – die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan – zijn versierd in bonte herfstkleuren en nodigen uit tot lange dagen buiten de deur.  

Gemakkelijk de bergen in

Tijdens je verblijf hier, is de natuur altijd dichtbij. Vanuit de dorpen Sexten/Sesto, Innichen/San Candido, Toblach/Dobbiaco, Niederdorf/Villabassa en Prags/Braies sta je namelijk in een mum van tijd op een groene alm, een slingerend bergpad of in een kleurrijk bos.

In 3 Zinnen Dolomieten hoef je je niet druk te maken over lange auto- of busritten naar de mooiste plekken van de regio. Met de verschillende kabelbanen in het gebied bereik je zonder probleem indrukwekkende bergtoppen en weelderige alpenweiden. Alleen al de rit naar boven is een traktatie, dankzij de kraakheldere berglucht en de prachtige panorama’s. Boven aangekomen kun je er gemakkelijk op uit voor een herfstwandeling.

herfstvakantie 3 zinnen dolomieten

Want 3 Zinnen Dolomieten is met 2.000 kilometer aan wandelroutes een uitgelezen regio voor wandelaars. Of je nou houdt van een huttentocht langs een van de 31 berghutten of liever een dagtocht maakt over een alm en door het bos, het gebied heeft voor ieder wat wils. Zo zijn er routes van verschillende moeilijkheidsgraden rond de drie kenmerkende pieken van de Drei Zinnen . Gun je je benen liever wat rust? Dan kun je ervoor kiezen een deel van een wandeling met de kabelbaan af te leggen. Neem bijvoorbeeld de kabelbaan naar het uitkijkpunt op de berg Helm/Monte Elmo en wandel vanaf daar via zonovergoten hellingen en donkere bossen naar Innichen in het dal. 

Wil je jezelf juist uitdagen? Dan is er nog de Toblacher Höhenweg. Deze pittige dagtocht van ongeveer 9 uur loopt langs de grens met Oostenrijk en voert je langs indrukwekkende vergezichten over de Alpen en de ruige pieken van de Dolomieten. De wandeling kan ook in twee dagen worden afgelegd met een overnachting in de Bonnerhütte/Rifugio Bonner. Het grote terras van deze knusse berghut is een perfecte plek voor een welverdiende pauze met uitzicht op de bergtoppen van de Drei Zinnen. 

Ook de helderblauwe bergmeren van de regio zijn een bezoek meer dan waard. Dompel je onder in rust en maak een wandeling rond de Pragser Wildsee/ Lago di Braies, Toblacher See/Lago di Dobbiaco en de Dürrensee/Lago di Landro. Vroege vogels krijgen het gevoel dat ze de serene natuur rond de meren voor zichzelf hebben.

herfstvakantie 3 zinnen dolomieten

Volop fietsplezier

Fietsliefhebbers kunnen met de 450 kilometer aan mountainbike- en fietspaden ook alle kanten op in 3 Zinnen Dolomieten. Ontdek bijvoorbeeld de gevarieerde fietstocht van Innichen bergafwaarts naar Bruneck/Brunico. De goed onderhouden route over asfalt- en gravelpaden voert je door de weides, boerenlandschappen en bontgekleurde bossen van het Pustertal/Val Pusteria. Voor een gemakkelijke terugreis kun je met de fiets de trein terugnemen naar Innichen.

Zoek je liever het avontuur op in de hoogtes? Dan is de mountainbikeroute naar de uitgestrekte alpenweide van de Plätzwiese wat voor jou. Op deze uitdagende maar adembenemende rondtrip langs weidse uitzichten, helderblauwe bergmeren en het pittoreske dorpje Schluderbach/Carbonin, kun je je ogen de kost geven.

herfstvakantie 3 zinnen dolomieten

Traditioneel genieten

3 Zinnen is niet alleen een regio van mooie natuur, ook vind je er eeuwenoude najaarstradities, waarvan markten een onlosmakelijke onderdeel zijn. Kijk je ogen uit op de Heugabel boerenmarkt midden in Innichen, een van de oudste marktdorpen van Zuid-Tirol. Hier verkopen lokale boeren hun handelswaar en kun je terecht bij goudsmeden, kleermakers, pottenbakkers, mandenwevers en nog veel meer ambachtslieden. Of wat dacht je van het Niederdorfer Kartoffelfest? Dit tweedaagse festival op het dorpsplein van Niederdorf staat volledig in het teken van de lekkerste aardappelgerechten uit de omgeving, die terplekke voor je worden bereid.

Meer informatie 

 

 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden