noodweer Oostenrijk

Nu al grote sneeuwdumps in de Alpen

Grote delen van Centraal-Europa zijn in de greep van grote overstromingen. Na dagenlange regenval treden in Duitsland, Tsjechië, Polen, Roemenië, Hongarije en Oostenrijk veel rivieren buiten de oevers en de verwachting is dat de schade nog flink gaat oplopen. Maar in Oostenrijk is er niet alleen veel regen gevallen, in de bergen viel ook veel sneeuw. 

De storm Boris veroorzaakt al sinds de nacht van 13 op 14 september 2024 extreem grote hoeveelheden neerslag. In lagergelegen gebieden vooral in de vorm van regen, maar in de Alpen zakte de sneeuwgrens tot 1500 en soms 1000 meter. En daar viel op sommige plekken meteen een meter sneeuw. 

Op de plekken waar veel sneeuw is gevallen, is er ook overlast. Door de snelheid waarmee de winter inviel, kwamen op meerdere plekken toeristen in de problemen. Daarnaast is de dikke sneeuwlaag ook behoorlijk instabiel en dus is het gevaar op lawines nog groot. 

 

De problemen zullen nog wel even aanhouden, want na deze winterinval gaat de temperatuur richting het einde van september weer omhoog. De smeltende sneeuw zal de situatie er niet stabieler op maken. 

Hou er rekening mee dat wandeltochten dus niet altijd mogelijk zijn vanwege de hoeveelheid sneeuw en het bijbehorende lawinegevaar. Overleg met de waard van de hut waar je verblijft of naartoe wilt, of het verstandig is om op pad te gaan. Volg naast het advies van de huttenwaarden ook dat van de autoriteiten op. 

 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen