Via Claudia Augusta

Keizerlijk wandelen en fietsen over de Via Claudia Augusta

Een eeuwenoude handelsweg door de Alpen als verbinding tussen Zuid-Duitsland en Venetië vormt nu een schitterende route door de natuur, rijk aan kunst en cultuur.

Foto's: Consorzio Dolomiti Prealpi – APT Valsugana

Meer dan 2.000 jaar geleden werd er een verbindingsroute aangelegd tussen de Venetiaanse lagune, de Povlakte en de gebieden langs de Donau in Zuid-Duitsland. Druso en zijn zoon keizer Claudio Augusto waren degenen die een prehistorische route van jagers tot een goede verbinding tussen het Romeinse Rijk en de bevolkingsgroepen van Germaanse afkomst maakten. Een route, in eerste instantie met militaire- en verdediging doelen, maar waar vervolgens goederen, kennis en ervaringen werden uitgewisseld om zo tot één van de belangrijkste handelswegen in centraal Europa te worden. 

Via Claudia Augusta

Inmiddels zijn er vele wegen door het hart van Europa, maar deze route met meer dan 2.000 jaar geschiedenis, is nu een prachtige meerdaagse fiets- en wandelroute tussen Beieren, Tirol, Trentino-Alto Adige en Veneto.

Een historische route met oog voor de natuur en bezienswaardigheden

Je kunt starten in Donauworth of Augsburg in Beieren om daarna via Oostenrijk naar het hoogste punt Passo Resia (1507 m.) in Zuid-Tirol (Italia) te reizen. Daarna volgen de mooie steden Bolzano en Trento waar de route zich opsplitst. Eén gaat naar het zuiden naar Ostiglia sul Po; de Via Claudia Augusta Padana, terwijl de andere in oostelijke richting, Via Claudia Agusta Altinate, door Valsugana gaat. Hier doet de route historische plaatsen aan zoals Civezzano met het ecomuseum Argentario en het fraaie meertje Santa Colomba. Daarna volgen Pergine Valsugana met het fraaie kasteel, Levico Terme aan het gelijknamige Levicomeer en het pittoreske Borgo Valsugana dat ook wel klein Venetië wordt genoemd waar het mooi Kasteel Telvana te zien is. In Valsugana zijn veel archeologische en culturele overblijfselen uit de Romeinse tijd terug te vinden. In het dorpje Tenna is er o.a. een Romeinse grenssteen aangetroffen met de inscriptie XXXXI, de afstand tot Feltre aangeduid in Romeinse mijlen. 

Via Claudia Augusta

Nadat je een tijd de rivier de Brenta hebt gevolgd gaat de route naar de hoogvlakte van Tesino in het Lagoraigebergte om vervolgens de regio Veneto aan te doen. Het fraaie Pedavena, bekend vanwege haar bier, is een bezoek waard als ook het schilderachtige dorp Cesiomaggiore (fietsmuseum) om daarna in Feltre aan te komen. Ook hier zijn Romeinse overblijfselen waaronder de stadsmuren duidelijk aanwezig. De Romeinse weg gaat verder richting Mel, één van de mooiste dorpjes van Italië met kasteel Zumelle. 

Hierna volgt al snel een fraai uitzicht op de hellingen met vele druivenranken richting Treviso en het eindpunt Altino nabij Venetië. 

Voor fietsers is deze keizerlijke route zo’n 750 kilometer lang en in 13 etappes onderverdeeld. Voor wandelaars daarentegen moet je rekening op zo’n 30 etappes tussen de 600 en 650 kilometer. En of je nu kiest voor de wandelroute of liever gaat fietsen, je geniet op jouw ritme van de veranderingen in de natuur en architectuur terwijl je je gedachten kunt laten gaan en je in de sporen treedt van al die anderen die door de eeuwen heen over deze routes hebben gereisd. Na aankomst van elke etappe mag je je onderdompelen in de lokale gastvrijheid en gastronomische lekkernijen om zo keizerlijk te genieten. 

VVV Valsugana +39 0461 727700 - info@visitvalsugana.it
VVV Dolomiti Prealpi +39 0439 2540 - info@dolomitiprealpi.it

Via Claudia Augusta

Initiatief gefinancierd door het Landbouw ontwikkelingsprogramma voor de Autonome Provincie Trento 2014-2020
Verantwoordelijke instantie voor de informatie: GAL Trentino Orientale
Managementautoriteit: Autonome provincie Trento – Dienst Beleidsontwikkeling Landbouw

 

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!