martinsloch elm zwitserland

Bijzonder schouwspel: het ‘zonneraam’ bij Elm?

Vier dagen per jaar kun je in Zwitserland van een bijzonder schouwspel genieten. Vlak voor zonsopgang schijnt de zon door het Martinsloch, een ‘gat’ in de bergwand, precies op de kerktoren van het dorpje Elm. 

Normaal ligt het Zwitserse dorpje Elm ’s ochtends in de schaduw van de berg Tschingelhörner. Maar twee keer per jaar, in lente en in de herfst, schijnt de zon even op het dorpje, nog voordat de rest van het dal in de zon ligt. Een bijzonder natuurfenomeen dat bekend staat als de Sonneloch. 

Unesco werelderfgoed

De omgeving van Elm hoort bij de Tectonic Arena Sardona, een natuurgebied dat door de UNESCO op de werelderfgoedlijst is gezet vanwege het bijzondere geologische landschap. Een deel van dat landschap is het gat dat in de rotswanden van de berg Tschingelhörner zit. Deze heet Het Martinsloch, een ‘venster’ van 22 bij 19 meter. 

Slechts Twee keer per jaar 

Rond 12 en 13 maart en rond 30 september en 1 oktober schijnt de zon, al door het Martinsloch, precies op de kerktoren van Elm. Dit gebeurt vlak voordat de zon boven de bergen uitkomt. Dit bijzondere beeld trekt dan ook twee keer per jaar een heleboel natuur- en astronomieliefhebbers naar Elm. Rondom die dagen zijn er tal van begeleide wandeltochten en andere excursies rondom het dorp, waarbij je onder begeleiding van geologen en astronomen alles te horen krijgt over het Martinsloch. 

De zon schijnt meestal rond half 10 ’s morgens door de Martinsloch op de kerk, maar daarvoor en daarna schijnt de zon al precies in de dorpsstraat van Elm. Op straat zijn markeringen aangebracht die aangeven wanneer je in de straat in het zonnetje staat. Als het niet bewolkt is, tenminste. 

Dat het natuurfenomeen prachtige plaatjes oplevert, zal geen verrassing zijn. Op de site van Feriënregion Elm kun je zien wanneer de zon de volgende keer door het Martinsloch schijnt. 

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.