Frans-Zwitserse kaasoorlog na 10 jaar beëindigd

Zwitserse kaasboeren hebben een langlopend conflict over Gruyèrekaas met Franse beroepsgenoten gewonnen. Frankrijk en Zwitserland ruziën al meer dan tien jaar over het eigendom van de naam Gruyère. Beide landen maken hun eigen Gruyèrekaas. Behalve een smaakverschil, heeft de Franse Gruyère gaten in tegenstelling tot de Zwitserse.
De Zwitserse Gruyère heeft al sinds 2001 een zogenoemde AOC-bescherming, een keurmerk van de Europese Unie die zorgt voor bescherming van het product en mogelijkheden voor de export regelt. Frankrijk had ook een verzoek ingediend om de Franse Gruyère op hetzelfde Europees niveau te beschermen, wat leidde tot het conflict met de Zwitserse kaasboeren.

Volgens de Zwitserse krant La Liberté is er nu echter een doorbraak in het slepende dossier. Frankrijk zou zijn pogingen om een AOC-bescherming voor de Franse Gruyère te krijgen hebben opgegeven. De Franse Gruyère behoudt wel Europese bescherming, maar die is aanzienlijk minder prestigieus dan het AOC-label. De Franse kaasmakers kunnen nu wel de kaas onder de naam Gruyère blijven maken. Maar alleen de Zwitserse Gruyère mag nog onder AOC worden verkocht en gepromoot.

Terwijl Gruyère voor Zwitserland een van de belangrijkste kaas-exportproducten is, is het belang van de Franse Gruyère voor de Franse kaasindustrie eerder beperkt. In Frankrijk wordt jaarlijks door zo'n 260 kaasboeren 3.000 ton Gruyère gemaakt, terwijl Zwitserland vorig jaar 29.000 ton van de gelijknamige kaas produceerde.

bron: de tijd.be

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.