Verlaten treinstation Canfranc in Spaanse Pyreneeën. FOto Pablo Abad

Nieuw leven voor treinstation in Spaanse Pyreneeën

Het vervallen treinstation van Canfranc, gelegen in het hart van de Spaanse Pyreneeën en vlakbij de grens met Frankrijk, zal in de loop van 2013 worden gerenoveerd. Het zogenaamde ‘spookstation’ is al sinds de jaren ’70 niet meer in gebruik. De oude functie wordt echter niet in ere hersteld, want het verlaten bouwwerk zal door middel van de renovatie worden omgetoverd tot een luxe hotel.

Door Gerrit Kruis

Het ambitieuze plan om een gigantisch grensstation midden in het hooggebergte te verwezenlijken werd in de periode 1915-1928 uitgevoerd. De indrukwekkende lengte van 240 meter en industriële bouwstijl maakten het treinstation van Canfranc, in combinatie met de verlaten omgeving en de ruige bergtoppen van de Pyreneeën op de achtergrond, tot een bijzonder schouwspel.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte nazi-Duitsland het station om gestolen kostbaarheden door te sluizen en in veiligheid te brengen. Bovendien maakten veel Joden gebruik van dezelfde route om naar Spanje en Portugal te vluchten. In 1949 werden de reguliere spooractiviteiten weer hervat.

Na een treinongeluk in januari 1970, waarbij aan de Franse zijde van de grens een spoorbrug instortte, werd Canfranc plotseling een eind- in plaats van grensstation. De Franse overheid weigerde de spoorbrug te repareren, waardoor Canfranc haar belangrijkste functie verloor. Gebrekkig onderhoud en het woeste bergklimaat degradeerden het  gebouw vervolgens tot een ‘spookstation’. Tegenwoordig stoppen per dag nog wel twee boemeltreintjes in Canfranc.

Op maandag 4 februari 2013 bekrachtigden Ana Pastor, Spaans minister van Ontwikkeling, en de president van Aragón, Luisa Fernanda Rudi, de koop van het stationsgebouw tijdens een bezoek aan Canfranc. Om zowel het gebouw als de omgeving nieuw leven in te blazen zal in het spookstation een luxe hotel worden gevestigd, met bijbehorende winkeltjes en zelfs een musea. Daarnaast komt er een kabelbaan waarmee vanuit Canfranc populaire skigebieden Astún, Candanchú en Formigal bereikt kunnen worden.

Gerrit Kruis beheert samen met zijn vrouw Corrina Bed and Breakfast Casa Alamos in de Spaanse Pyreneeën. 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!