De eerste films van DMFF#5 zijn bekend
De eerste filmtitels van de Official Selection van het Dutch Mountain Film Festival #5 zijn bekend. Bekijk het overzicht voor meer informatie over de films en bekijk alvast det trailers. De 5e editie van het DMFF biedt naast films een uitgebreid cultureel en sportief randprogramma. Er is onder meer een expositie van bergsportfoto's van drie internationale fotografen en de winnende foto's van de DMFF Fotocompetitie. Dit jaar staat tijdens DMFF het thema Mijnen centraal.
Beyond the Edge (Nieuw Zeeland, 2013) van Leanne Pooley
[Nederlandse première] Gedramatiseerde documentaire over de historische beklimming door de sherpa Tenzing Norgay en de Nieuw Zeelander Edmund Hillary van Mt.Everest in 1953. Nu het basiskamp van Mount Everest wel een pretpark lijkt en elke expeditie een commercieel circus, geeft deze film een indringend en nostalgisch beeld van de eerste beklimming van de hoogste top van de wereld.
Der Stille Berg/ The Silent Mountain (Oostenrijk, 2014) van Ernst Gossner
[Nederlandse première] Een van de meest bizarre slagvelden van de eerste wereldoorlog bevond zich in de Dolomieten, waar gevechten op duizelingwekkende rotswanden plaatsvonden en de loopgraven over toppen en door bergen slingerden. Bergbewoners werden van de een op de andere dag elkaars vijanden, toen Italië de oorlog verklaarde aan Oostenrijk-Hongarije. Een aangrijpend liefdesdrama in een krankzinnige wereld in een decor van steile rotsen en bergtoppen met William Moseley en Claudia Cardinale.
Hemelbestormers (2014) van Geertjan Lassche
[Nederlandse productie] Als onderzoeksjournalist en documentairemaker Geertjan Lassche een Nederlandse expeditie naar Cho Oyu op de voet volgt, stoot hij op een aantal open zenuwen bij de deelnemers. Lassche is een buitenstaander in de bergklimmerij en blijft misschien daarom wel telkens de juiste vragen stellen. Bij tijd en wijle een confronterende film voor Nederlandse bergklimmers en boeiend en ontnuchterend voor het grote publiek. Genomineerd bij de IDFA als een van de drie beste Nederlandse films.
Nowhere place (2014) van Susanne Opstal
[Nederlandse productie]Ook deze film volgt net als ‘Hemelbestormers’ Wilco van Rooijen bij zijn voorbereidingen van de Cho Oyu expeditie. Maar Opstal legt in deze film een aantal verrassende dwarsverbanden en gaat zo op zoek naar het antwoord op de vraag, hoever iemand bereid is om te gaan in de zoektocht naar de essentie van zijn bestaan. Briljante debuutfilm van Opstal die hiermee afstudeerde aan de Nederlandse Filmacademie.
Cerro Torre: A snowball’s change in hell (Duitsland, 2013) van Thomas Dirnhofer
[Nederlandse première]Wanneer je de beste sportklimmer bent van de wereld, ben je dan ook een goede alpinist? Dezelfde vraag stelde Werner Herzog in zijn film ‘Cerro Torre: Der Schrei aus Stein’ (1991) David Lama, de jongste wereldkampioen, zoekt dat uit op de beruchte ‘compressorroute’ op Cerro Torre in Patagonië. Tegelijkertijd komt de historie van deze route ook aan bod en biedt deze film een mooi inzicht in de tot standkoming van zo’n uiterst moeilijke productie.
Broken Hill Blues / Ömheten (Zweden, 2013) van Sofia Norlin
[Nederlandse première] Boven de poolcirkel in Noord Zweden ligt Kiruna, dat voortdurend schudt en beeft door de mijnindustrie, de belangrijkste werkgever in de streek. Met grote machines en ontploffingen wordt het woeste arctische landschap op de schop genomen. Wat doet dat met je als je opgroeit in zo’n industriestad, waar alles staat in het teken van de mijn? Een van de geportretteerde jongeren vlucht de bergen in om te ontkomen aan die greep. Deze film wordt vertoond naar aanleiding van het Jaar van de Mijnen, het themajaar van de voormalige mijnstreek van Nederland over haar herkomst.
The Cave Connection: Into the Unknown (Nieuw Zeeland, 2014) van Niko Jäger
[Nederlandse première]Afgelopen zomer konden we live in de media de reddingsactie van een gewonde speleoloog volgen, die vast zat in een grot in de Berchtesgadener Alpen. Speleologen, bergredders en mijnwerker, werkten dagenlang onafgebroken ondergronds aan deze operatie. In ‘The Cave Connection’ krijgen we een goed beeld van die ondergrondse wereld, als een team speleologen een verbinding zoeken tussen twee grottenstelsels in de wildernis van Nieuw Zeeland. Na de film ervaar je eenzelfde ‘glückauf’ als mijnwerkers na hun ‘sjicht’ of de geredde speleoloog van de Riesending-Schachthöhle. Dus ook in het kader van het Jaar van de Mijnen.