"Het bergbeklimmen gaat in tegen zijn principes"
De Engelse klimmer en publicist Jim Perrin schrijft op The Telegraph dat het bergbeklimmen steeds minder avontuur inhoudt door moderne bergtrainingen en klim-, en communicatiemiddelen en doordat gebieden niet meer onbekend zijn. “Het is alsof het tegen zijn principes in gaat.”
Dat schrijft hij in een opiniestuk ter gelegenheid van de publicatie van zijn nieuwe boek over alpinisten in de jaren ’40 van de vorige eeuw. “Doe een klimpoging en tientallen jaren van ervaring en vooruitgang ondersteunen je.”
Perrin doelt op sherpa’s “op wie de gehele westelijke bergklimwereld leunt, die je spullen dragen”, hoogontwikkelde klimuitrustingen, communicatiemiddelen en -kanalen die de kans op redding vergroten en de training van het begrip van de omstandigheden op de berg om zo een succesvolle klim- en afdaling mogelijk te maken. Bovendien noemt Perrin de bergen (“ooit ijle plaatsen voor dappere zielen”) nu té kenbaar.
"Namaak en holle prestaties"
De Mount Everest - waar Nepal ondertussen overweegt trappen op aan te brengen - vindt hij een goed voorbeeld van de verandering in het bergbeklimmen. “In mei 1953 stapten Ed Hillary en Tenzing Norgay op onbetreden terrein. Zestig jaar later lijkt hun Yak-route soms op een verkeersopstopping. Het aantal mensen dat de Everest op hun lijstje ‘veroveringen’ zet, groeit exponentieel ieder goed weer-jaar.”
“Ik heb het ongemakkelijke gevoel dat, in ons vertroetelde bestaan, het streven om de grenzen van wat mogelijk is op te rekken, vervangen is door namaak en holle prestaties. Avontuur wordt correct gedefinieerd als ‘dat wat gebeurt zonder opzet; kans op gevaar of verlies’, maar het moderne bergbeklimmen is berekend op zo veel gevaar als mogelijk. Het lijkt erop dat de activiteit tegen zijn principes in gaat.”
"Er zijn wel echte avonturiers"
Perrin probeert niet te generaliseren; “Er zijn vandaag wel ‘echte’ avonturiers, alleen ken je ze waarschijnlijk niet.” Hij noemt de beroemde, maar overleden alpinist Jerzy Kukuczka, zijn klimmaatje Wanda Rutkiewicz (ook overleden), maar ook een aantal opvallende levende klimmers.
Jim Perrin schreef het boek Shipton and Tilman: The Great Decade of Himalayan Exploration. Lees zijn volledige opiniestuk op The Telegraph.