Lawines eisen veel levens afgelopen weekend

Dit weekend zijn er in verschillende wintersportgebieden mensen omgekomen door lawines. Bert Romani, voorzitter van de Nederlandse Ski Vereniging, waarschuwt in gesprek met de NOS voor het lawinegevaar, dat op dit moment niveau 3 op een schaal van 5 heeft. Onervaren wintersporters hebben volgens hem vaak geen idee dat dit duidt op een serieuze kans op lawines. Off-piste skiën is dan ook zeker niet aan te raden. “Zelfs voor ervaren skiërs met een goede gids blijft het buiten de piste erg gevaarlijk.”

Zwarte Woud

In het Zwarte Woud vielen vrijdag al twee doden. Het toeristisch gebied in het zuidwesten van Duitsland werd in de nacht van donderdag op vrijdag geteisterd door hevige sneeuwval waardoor twee lawines ontstonden. Naast de twee overledenen – een man (20) en vrouw (58) – vielen meerdere gewonden, die tijdig gered konden worden en naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Zwitserse Alpen

In het Zwitserse gedeelte van de Alpen eisten lawines dit weekend zeker zeven levens. Zaterdag werden zeven van de negen leden van een skigroep nabij het Zwitserse plaatsje Vilan buiten de piste verrast. Drie van hen werden dood onder de sneeuw vandaan gehaald. Twee personen overleden later in het ziekenhuis. De andere twee raakten zwaargewond. Ook in de buurt van de Zwitserse dorpen Mürren en Adelboden kwamen twee skiërs buiten de piste om het leven. In het gebied viel dit weekend zo’n 1,20 meter verse sneeuw.

Oostenrijkse Alpen

Ook in Oostenrijk overleden mensen door een lawine. Een wintersporter kwam in de buurt van het plaatsje Damül om het leven. Zijn vrouwelijke metgezel overleed in de nacht van zaterdag op zondag in een ziekenhuis in Innsbrück aan haar verwondingen. Dit brengt het totaal aantal lawinedoden in Oostenrijk dit winterseizoen op 16, wat nú al meer is dan het gehele voorgaande seizoen.

Verse sneeuw

Een van de belangrijkste oorzaken van de vele lawines is de enorme hoeveelheid verse sneeuw die de afgelopen dagen is gevallen. Dit veroorzaakte op bepaalde delen een zwakke onderlaag. Het gevaar lijkt inmiddels wat te zijn afgenomen omdat de sneeuw de tijd heeft gekregen om in te klinken en te hechten, zegt Romani.

Lawinegevaar niveau 3

Zogenaamde ‘windplakken’ zorgen er echter voor dat het gevaar op niveau 3 blijft. De wind verplaatst sneeuwkristallen van de ene kant van de berg naar de andere kant. In de lucht veranderen deze kristallen van structuur, waardoor ze als ze weer neervallen slecht hechten. De sterke winden van de afgelopen dagen hebben voor veel van dit soort ‘windplakken’ gezorgd, waardoor het lawinegevaar aanhoudt. Romani verwacht dat het lawinegevaar de komende week nog op niveau 3 blijft.

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier een stukje berg geschiedenis