Mount Everest basiskamp ©emifaulk

Eric Arnold: “Ik wil door met de expeditie”

Mount Everest ©robnunnMeer en meer expeditiebedrijven annuleren de tocht naar de top van de Mount Everest en sherpa’s en klimmers verlaten het basiskamp. Hoewel het klimseizoen niet officieel geannuleerd is, lijkt van beklimmingen geen sprake meer. Klimmer Eric Arnold wil wel door met zijn expeditie.

Gisteren schreef de Nederlander die dit jaar zijn tweede klimpoging op de Everest waagt, dat hij in afwachting van de definitieve beslissing over zijn beklimming inmiddels drie dagen in het basiskamp op de Everest heeft doorgebracht.

Verdeeldheid en onduidelijkheid

Volgens Arnold is er verdeeldheid onder de sherpa’s over het beklimmen van de berg waar vorige week vrijdag door een lawine zestien sherpa-gidsen om het leven kwamen. Een deel van de sherpa’s wil uit respect voor de slachtoffers dit seizoen niet klimmen. De sherpa’s waarmee Arnold en zijn expeditiegenoten zouden klimmen, willen dat wel. Zij komen uit een ander gebied en voelen zich daardoor minder verbonden met de sherpa’s die huiswaarts zijn gekeerd of dat willen.

Mount Everest basiskamp ©emifaulk

“Ondanks het vreselijke ongeluk wil ik nog steeds door met de expeditie”, schrijft Arnold. Hij heeft vertrouwen in een oplossing, maar maakt zich ondertussen toch zorgen. Net als in de buitenwereld heerst in het basiskamp door vele geruchten onduidelijkheid over het wel of niet door gaan van het klimseizoen, maar uit respect en onvermogen hebben veel expeditiebedrijven al besloten de tocht af te blazen.

Sherpa’s eisen meer zekerheid

Wel is zeker dat bij een deel van de sherpa’s een oude ontevredenheid naar buiten is gekomen; ze eisen een hogere levensverzekering en volgens Arnold willen sommige sherpa’s een fonds waarin een deel van de opbrengst van de klimvergunningen wordt gestopt. Over deze eisen is de Nepalese regering nu in overleg. Mochten de eisen ingewilligd worden, dan zou het kunnen dat het klimseizoen alsnog geopend wordt.

13.000 km fietsen naar een teleurstelling

Voor Arnold is het zijn tweede poging tot het bereiken van de top van de berg. In 2012 blies hij zijn tocht af nadat zijn vingers bevroren raakten en het zicht slecht werd. De Amerikaan Joby Ogwyn wilde een wereldrecord vestigen door op 11 mei van de top af te springen in een wingsuit. Die sprong gaat sowieso niet door.

Voor de Vlaming Jelle Veyt uit Dendermonde komt de staking van de sherpa’s erg ongelukkig; hij fietste 13.000 kilometer naar Nepal om de berg op te klimmen, wat zijn grote wens is. Hij is van plan om over een paar dagen het basiskamp te verlaten en in het land op de volgende kans te wachten.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past