Vakantie in Jostedalsbreen in Noorwegen

De Jostedalsbreen is bijna 500 km2 groot, 60 km lang en 600 meter dik en daarmee de grootste ijskap van het Europese vasteland. De ijskap ligt in de West-Noorse provincie Sogn og Fjordane een kleine 300 km hemelsbreed ten NW van Oslo en wordt ingeklemd tussen uitlopers van de complexe fjordsystemen van de Sognefjord in het zuiden en de Nordfjord in het noorden. De gletsjer is sinds 1991 onderdeel van het 1310 km2 grote Nationaal Park met dezelfde naam.

De grootste attractie van het park is een bezoek aan één of meerdere van de 29 gletsjertongen aan de rand van de ijskap, al dan niet gecombineerd met een gletsjerwandeling onder leiding van een gids (zie vorige pagina's). Geschikte uitgangspunten aan de noordzijde zijn de fjordplaatsjes Stryn, Loen en Olden, alle drie behorend tot de Stryn Kommune. Aan de zuidoostkant is het gehuchtje Gjerde in het Jostedal uitgangspunt voor meerdere excursies. Het geïsoleerd liggende berghotel Tungestølen en het sinds 1994 aan een doorgaande weg gelegen fjordplaatsje Fjærland zijn uitgangspunten voor zwaardere tochten aan de zuidwestkant.

Vervoer

Gevlogen kan worden op Oslo (Gardermoen) en vandaar eventueel verder met een binnenlandse vlucht naar Sandane even ten westen van de Jostedalsbreen.Ryanair vliegt op vliegveld Torp bij Sandefjord, ca. 60 km ten zuidwesten van Oslo.Wie de Jostedalsbreen van meerdere kanten wil leren kennen is wel aangewezen op een (huur)auto.Het goedkoopst is om met je eigen auto of camper naar de Jostedalsbreen te rijden. Met de boot gaat het in ongeveer 4 uur van Hirtshals (DK) naar Larvik. Vandaar via Oslo en Fagerness. De comfortabelste route is de dagelijkse, 20 uur durende oversteek van Kiel (D) naar Oslo met een groot cruiseschip (dinnerbuffet bij check-in reserveren!), waarbij je ook door het prachtige Oslofjord vaart.Vanaf Fagerness is de vervolgroute verschillend al naargelang je naar de noordzijde (Stryn, Loen) of de zuidzijde (Gaupne, Jostedal) wilt. In beide gevallen moet men met een reistijd van twee volle dagen rekenen. Reserveren via: www.colorlineferries.nl. Op www.bergwijzer.nl vind je aanvullende routeinformatie .

  • Snelste route (van Utrecht ca. 1700 km): via Hamburg door Denemarken naar Hirtshals, veerboot Hirtshals – Larvik en verder naar Oslo. Vandaar via E 16 naar Fagerness. Wie naar het Jostedal aan de zuidkant wil, volgt verder de E16 naar het westen tot de afslag van weg 5. Deze volgen en via veerboot naar Kaupanger en verder naar Sogndalsfjöra. Hier rechtsaf weg 55 volgen naar Gaupne aan de ingang van het Jostedal. Wie naar Stryn wil, volgt vanaf Fagernes weg 51 naar het noorden langs de oostkant van Jotunheimen en vervolgens weg 15 in westelijke richting tot Stryn.
  • Comfortabelste route: Auto: Utrecht – Kiel. Daar de grote Color Line veerboot naar Oslo nemen (vertrek elke dag om 14.00 uur; check-in tijd 12.00 uur). Deze heeft een vaartijd van 20 uur en heeft een keur van winkels, bars, restaurants (dinerbuffet van te voren reserveren!) en ander vermaak + zeer comfortabele hutten.

Vervoer ter plaatse

Wie geen zin heeft om met eigen auto vanuit Stryn de gletsjerdalen Lodal of Oldedal in te rijden, kan gebruik maken van een bus (meestal 's morgens vroeg heen en in de namiddag terug, informeer bij het plaatselijke bureau voor toerisme. Voor de dienstregeling naar het Jostedal zie www.jostedal.com/brebussen/.

Beste periode

Juni – augustus. De meeste gletsjerwandelingen worden aangeboden vanaf 1 juni. Kajakken op gletsjermeren meestal vanaf 1 juli omdat voor die tijd sommige hooggelegen meren nog bevroren zijn (Styggevatn!). Eind augustus beginnen de bosbessenvelden mooi rood te kleuren.

Informatiecentra

Het Nasjonalpark Jostedalsbreen heeft 3 informatiecentra, elk met hun eigen focus.www.jostedal.com – Breheimsenter Jostedal. Nadruk op de klimatologische geschiedenis van de ijskap en de geschiedenis van het Jostedal. Het Breheimsenter is op echter 28 juli jl. volledig afgebrand. De dienstverlening is verplaatst naar een gebouw aan de overkant. Wanneer en of het centrum wordt herbouwd is nog niet bekend (zie website voor actuele informatie).www.bre.museum.no – Norsk Bremuseum in Fjærland. Nadruk op landschapsvorming.www.jostedalsbre.no – Jostedalsbreen Nasjonalparksenter in Oppstryn. Algemene info, mooie plantentuin en tentoonstelling van Noorse gesteenten en mineralen..

Logies

Het aantal campings in Noorwegen is enorm en de voorzieningen voor campers zijn uitstekend. Mooi gelegen campings zijn er in het Lodal , Oldedal en Jostedal. Op bijna alle campings kunnen hutten gehuurd worden, een Noorse traditie. In het hoogseizoen tijdig reserveren!In alle plaatsen en soms midden in de ruige natuur zijn comfortabele hotels te vinden.3 aanraders:

  • Jostedal Hotel in het gehuchtje Gjerde. Eenvoudig maar goed hotel niet ver van het informatiecentrum Breheimsenter, de Nigards- en Bergsetbreen. Tel. +47(0)57683119, post@jostedalhotel.no (camping naast het hotel).
  • Briksdalsbre Fjellstove in het Oldedal, voor wie 's morgens vroeg of 's avonds in alle rust de Briksdalsbreen wil beleven. Tel. +47(0)57876800, post@briksdalsbre.no
  • Tungestølen Turisthytte 50 km ten noorden van Sogndalsfjøra. Uitgangspunt naar de Austerdalsbreen. Tel. +47(0)41404655, info@tungestolen.no

Gletsjerwandelingen

Dé toeristische attractie van het Nasjonalpark Jostedalsbreen. Gegidste wandelingen worden aangeboden op 7 verschillende gletsjertongen. Nadere informatie en inschrijving in de 3 informatiecentra van het Nasjonalpark, de bureaus voor toerisme en soms op de camping of in het hotel zelf. Het populairst zijn de wandelingen op de Nigardsbreen (verschillende niveau's; ook voor kinderen vanaf 6 jaar). In de informatiecentra is een handige brochure "Jostedalsbreen Glacier Walks" verkrijgbaar.

Overige bezienswaardigheden

  • 15 km ten oosten van het Jostedalsbreen Nasjonalparksenter ligt op ca. 1100 m het sommerskisenter Strynefjellet. Dit skigebied is ook direct vanaf vliegveld Gardermoen bij Oslo bereikbaar per snelbus. Alleen open bij voldoende sneeuw (www.stryn.no/sommerski/english)
  • Aan de Lustrafjord ligt de imposante Feigumfoss, de op één na hoogste nog onberoerde waterval van Noorwegen (200 m).
  • Bij Urnes ligt hoog boven de Lustrafjord het oudste staafkerkje van Noorwegen (Unesco Werelderfgoed).

Kaarten

  • Turkart Jostedalsbreen, Statens Kartverk (bestelnr 2229), 1:100.000
  • Statens Kartverk geeft ook 2 kaarten 1:50.000 uit die de Jostedalsbreen afdekken.
  • Turkart Jostedalsbreen, DNT/Ugland IT, 1:100.000
  • Door de lokale toeristeninfocentra (o.a. Loen, Stryn) wordt een groot aantal locale wandelkaarten (1:50.000) en wandelbrochures met routebeschrijvingen uitgegeven.

Publicaties

  • Wanderführer Norwegen Süd, Bernhard Pollman, Rother Bergverlag 2011, ISBN 9783763340026. De tocht naar de Skåla wordt hierin beschreven. Helaas bestaat er geen wandelgids die specifiek het gebied rond de Jostedalsbreen behandelt.
  • Der Jostedalsbreen, Karen Weichert, Skald 2008, ISBN 9788279591283 (Engelse versie ISBN 9788279591153. Aardig boekje met wetenswaardigheden over de Jostedalsbreen. Verkrijgbaar in de informatiecentra.

Meer informatie

www.visitnorway.com/nl – Schat aan algemene toeristische informatie over Noorwegen en de verschillende streken (> Bestemmingen > Stryn & Nordfjord en Sognefjord regio). De engelse versie van de site (www.visitnorway.com) is uitgebreider.www.nordfjord.no/en – Meest actuele toeristische informatie over het gebied aan de noordkant van het park. Onder brochures kan hier de Nordfjord Travelguide 2011 gedownload worden. Een onmisbaar hulpmiddel voor wie een reis naar de noordkant van de Jostedalsbreen wil plannen!www.sognefjord.no/en – Toeristische informatie over de zuidkant van het park.http://home.kpn.nl/arie.vander.spek/staafkerken.htm - Amateursite over de staafkerken.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden