Dovrefjell

Dovrefjell

Uitzicht van de Snøhetta. foto Anders Gjengedal/Innovation NorwayDe Dovrefjell is een bergplateau in de Noorse provincie Oppland, het vormt een natuurlijke barrière tussen het zuidelijke en centrale gedeelte van Noorwegen. Het gebied is wild en ruig. Vanwege de lange afstanden tussen de vaak onbemande berghutten, de uitgestrekte gebieden zonder hutten en gemarkeerde routes en vooral door het onvoorspelbare weer is Dovrefjell eigenlijk alleen geschikt voor ervaren en goeduitgeruste bezoekers. Voor hen is Dovrefjell  een uitstekende regio voor spectaculaire wandelingen en fietstochten in het zomerseizoen en voor langlaufen in de winter.

Uitzicht van de Snøhetta. foto Anders Gjengedal/Innovation NorwayDe Dovrefjell is een bergplateau in de Noorse provincie Oppland, het vormt een natuurlijke barrière tussen het zuidelijke en centrale gedeelte van Noorwegen. Het gebied is wild en ruig. Vanwege de lange afstanden tussen de vaak onbemande berghutten, de uitgestrekte gebieden zonder hutten en gemarkeerde routes en vooral door het onvoorspelbare weer is Dovrefjell eigenlijk alleen geschikt voor ervaren en goeduitgeruste bezoekers. Voor hen is Dovrefjell  een uitstekende regio voor spectaculaire wandelingen en fietstochten in het zomerseizoen en voor langlaufen in de winter. En verder is het gebied prima geschikt om te vissen, te kanoën, voor bergbeklimmen en snowkiting.

Nationale Parken
De Dovrefjell is bijna in zijn geheel beschermd natuurgebied dankzij twee Nationale Parken. Het Nationaal Park Dovre is opgericht in 2003. Het park heeft een oppervlakte van 289 km² en de hoogte varieert van circa 1000 tot 1716 meter. De hoogste top in het park is de Fokstuguhøin met 1716 meter. Nationaal Park Dovre ligt tussen twee andere nationale parken: Rondane in het zuidoosten en Dovrefjell-Sunndalsfjella in het noorden.

Het Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationaal Park is opgericht in 2002 ter vervanging en uitbreiding van het voormalige nationaal park Dovrefjell dat oorspronkelijk was opgericht in 1974. Het park is circa 1,693 km² groot.  Het Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationaal Park speelt een belangrijke rol in het  behoud van de noordelijke, gematigde alpine ecosystemen. De hoogste bergen zijn de Snøhetta (2286 m), Svånåtindene (2209 m) en de Larstind (2106 m)

Flora en fauna
De Dovrefjell heeft een zeer diverse vegetatie, waardoor hier veel bijzondere dieren en vogels leven. Vooral de moerassen van Fokstumyrene lokken tal van vogelsoorten. Korhoen, goudadelaar en giervalk zijn de meest speciale vogels van de vele vogelsoorten die hier voorkomen. De muskusos is het meest karakteristieke dier op de Dovrefjell. De muskusos is in 1930 uitgezet in het Dovrefjell-Sunndalsfjella Nationaal Park en gedijt goed. Ga een ontmoeting met dit dier uit de weg, hij ziet er lomp en suffig uit met zijn gewicht van 225 tot 400 kilo, maar beweegt zich heel snel, tot wel 60 kilometer per uur. Wil je graag een ontmoeting met een muskusos wilt zien, dan is het verstandig om onder leiding van een gids op safari te gaan.  Deze safari’s vinden plaats tijdens het zomerseizoen.

Samen met Rondane herbergt Dovrefjell de laatste kuddes wilde Bering rendieren van Europa. Andere grote wilde dieren zoals herten, reeën, elanden enkele beren en de veelvraat komen veel voor aan de rand van Dovrefjell. In het park groeien ook berken, veenbessen, bosbessen, paddestoelen en specifieke bergflora zoals alsem en de Dovre klaproos. Enkele planten zijn uit de periode voor de laatste ijstijd.

 


Meer informatie over een vakantie naar Dovrefjell Noorwegen

Nieuws uit Dovrefjell Accommodaties in Noorwegen
Reportages over Dovrefjell Wandelroutes in Dovrefjell
Reisverhalen uit Dovrefjell Evenementen in Dovrefjell
Bezienswaardigheden in Dovrefjell Praktische informatie Dovrefjell
Dovrefjell
Reportage - 27 nov 2015

Dovrefjell ligt in het zuidelijke deel van Noorwegen. Het is de enige plek waar nog muskusossen leven; ook komen er grote kuddes wilde rendieren voor.

Vakantietip - 1 mrt 2012

Het Noorse ‘Wild Reindeer Centre Pavilion’ ligt aan de Hjerkinn aan de rand van het  Dovrefjell Nationaal Park, met uitzicht op het Snøhetta bergmassief. Het 90m2 grote gebouw is openbaar en dient als observatiecentrum voor he ‘Wild Reindeer Foundation’. Deze foundation stelt vele educatieve programma’s samen.

Trollveggen. Foto Reiulf Ramstad Arkitekter
Nieuws - 13 sep 2011

In het Noorse berggebied Trollveggen is wel een heel bijzonder gebouw opgeleverd.

www.moskussafari.no,
Vakantietip - 30 apr 2011

Dovrjefjell Nationaal Park is de enige plek in Noorwegen en één van de weinige plaatsen ter wereld waar men de imposante muskusos kan observeren. Vanaf begin juni tot september worden in de zomer o.l.v. een gids wandelsafari’s georganiseerd om deze wilde dieren te kunnen zien.  De safari’s duren ongeveer zes uur.

Abonneren op Dovrefjell