Oekraïne

Oekraïne

Oekraïne is een land in Oost-Europa dat in het zuiden grenst aan de Zwarte Zee, in het oosten aan Rusland, in het noorden aan Wit-Rusland en in het westen aan Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië.
Oekraïne is na Rusland en Turkije het grootste land van Europa. Het is echter wel het grootste land (qua oppervlakte) dat geheel in Europa ligt. De hoofdstad is Kiev.

Het landschap bestaat grotendeels uit vlak terrein met de vruchtbare Pontische steppe in het zuiden en uit verschillende plateaus. De belangrijkste daarvan is het Donets(Donbass)plateau in het uiterste oosten van het land. De enige bergen vindt men in het zuiden op het Krimschiereiland (met toppen tot 1545 meter hoogte) en in het westen (Karpaten: 2061 meter). De kust van de Zwarte Zee bestaat uit vele baaien en riviermondingen, terwijl de kust langs de Krim juist rotsachtig is. De kust aan de Zee van Azov is net als die aan de Zwarte Zee vooral laag, met hier en daar zandplaten.

Bron: wikipedia

Skiën in Oekraïne. Foto Tilia Maas Geesteranus
Reportage - 28 mrt 2013
Bergsport in de Oekraïense Karpaten - wintertochten 2013
Reisverhaal - 20 jun 2012

Oekraïne schijnt men voornamelijk nog met problemen te associëren. Ondanks de goede bedoelingen met EURO 2012, kan het land de onderhuidse problemen niet wegmoffelen. Met Tymoshenko achter de tralies, politiegeweld op straat en tegen homo’s en bommen in Dnipropetrovsk, is de internationale gemeenschap het eens: in Oekraïne is het niet pluis. Moeten we daar nog wel naar toe?

Abonneren op Oekraïne