Everest-trekking met bijzondere sherpa

In oktober 2009 ben ik op huwelijksreis naar Nepal om daar de Everest-trekking te volbrengen. Zodra de kans zich voordoet, glip ik ertussenuit. Samen met mijn vrouw en een sherpa beklim ik de voortop van de Chhunkhung Ri (5.430m). Stap na stap, in het ritme van onze ademhaling beklimmen we de steile helling tot we een zadel bereiken met fenomenale vergezichten.

Niet veel later staan we met z’n drieën op de serene top. Een machtig gevoel. Terug in het kamp wissel ik veelbetekenende blikken met onze sirdar, een rustige kerel met parelwitte tanden, een stralende lach en een mooie verweerde kop. Vanaf een afstandje houdt hij ons in de gaten en bestiert het kamp.

Enkele dagen later laat ik de populaire Kala Pattar (5.545m), volgens de reisbrochure het hoogtepunt van de trekking, aan me voorbij gaan en geniet alleen en in alle stilte van het kamp en de vergezichten. Enkele dagen later is de Gokyo Ri (5.400 m) aan de beurt, vanwaar je prachtige uitzichten hebt op de Mount Everest. Ik klim ver voor de groep uit en ben als eerste op de top waar ik de stilte op me laat inwerken. Als de sirdar boven komt grijnst hij en neemt me apart.

Mingma Tsiri sherpa heeft van bescheidenheid een kunst gemaakt. Hij blijkt de eerste Nepalees die de top van de K2 heeft gehaald, 14 keer wist hij de Mount Everest te bedwingen, waaronder in het noodlottige jaar 2006, waarin 11 klimmers omkwamen. Ettelijke andere pieken heeft hij op zijn naam staan zoals de Cho Oyu en de Ama Dablam. Heel even laat Mingma daar op die top zijn bescheidenheid los en zonder aarzeling begint hij voor mij de tientallen toppen die we rondom ons ontwaren te benoemen.

Het bijzondere: hij heeft ze allemaal beklommen…

Dit verhaal is een inzending door Jan Fokke Oosterhof voor de Bergwijzer-wedstrijd met als thema: Een bijzondere ontmoeting in de bergen.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.