wandelen Wallis Saasdal met Saas Fee en Zermatt

Bergwandelen in het mooie Saasdal met Saas Fee, Saas Grund.
Ook bergwandelen in Zermatt en het Aletschgebied.

Wallis
Het kanton Wallis ligt in het zuiden van Zwitserland, tussen de Rhônegletsjer in het oosten en
het Meer van Geneve in het westen (164 km breed). Aan de noordkant van Wallis liggen de Berner Alpen en aan de zuidkant liggen de Walliser Alpen. Er zijn een 50-tal toppen die hoger zijn dan 4000 m. De Dufourspitze onderdeel van het Monte Rosamassief is het hoogste punt van Zwitserland (4634 m); andere hoge toppen zijn onder andere de Dom (4545 m), Weisshorn (4506 m) en de Matterhorn (4478 m). Ook zijn er in Wallis vele gletsjers, de langste gletsjer is de Aletschgletsjer met ongeveer 23 km lengte, de laatste jaren is er een sterke teruggang van de gletsjers door de klimaatverandering.
Op de alpenweiden bloeien ‘s zomers vele schittende bloemen zoals edelweiss, alpenroosje mannertreu en gele wolverlei; de arnica montana is ook mooi en wordt ook als medicijn gebruikt. Het klimaat in Wallis is droog en warm, dit zorgt voor een uitzonderlijke vegetatie.
Door de invloed van de zon en de daarmee gepaard gaande warmte ligt de boomgrens vaak boven de 2000 m, terwijl elders in Europa al boven de 1800 m geen bomen meer groeien.
De bevolking is merendeels aangesloten bij de Rooms-Katholieke kerk, daarom zijn er in Wallis vele kerken en kapelletjes. Het kanton Wallis is opgedeeld in 13 districten (Bezirke) die ieder een eigen ster in het Walliser wapen hebben.
De Rhône wordt gevoed met het water dat uit de vele zijdalen komt, vanuit de vele gletsjers.
In Wallis komen de mooie oude Stadel of Speicher ook veelvuldig voor; dit zijn houten schuren, gebouwd in de 17e eeuw, bedoeld als opslag voor onder andere graan. De Stadel waren gebouwd op Mauseplatte (speciale ronde stenen) zodat de muizen werden geweerd. Deze mooie, houten schuren worden nu beschermd als historisch erfgoed.

Oberwallis
Oberwallis is het oostelijk deel van Wallis, het Duits sprekende deel.
Omdat Wallis een veel te groot gebied is voor een vakantie is gekozen voor Oberwallis en wel voor de mooiste ‘parels’ uit dit gebied:
Saastal met de dorpen Saas Fee, Saas Grund, Saas Almagell en Saas Balen.

Het Saastal
Bij Visp verlaat U het Rhônedal en rijdt U langs de Vispa naar Stalden, daar splitst zich het dal in het rechterdal, het Mattertal met Zermatt en in het linkerdal, het Saastal met onder andere het hoog gelegen Saas Fee.
Het Saastal is een streek gelegen in het hooggebergte van de zuidelijke Zwitserse alpen met vele gletsjers. Het Saastal ligt zeer zuidelijk en dicht tegen de Italiaanse grens en doordat het dal omgeven is door hoge bergketens is het Saastal vaak afgeschermd voor wolken en wind, daarom heerst hier een zeer goed klimaat met weinig regen in de zomer.
Zodoende treft men hier vaak suonen of bisses aan, dit zijn kilometers lange goten/beekjes van ongeveer één meter breed en hoogstens een halve meter diep deze zijn aangelegd om drinkwater voor de koeien en water voor irrigatie van de weiden en akkers door te geven. De laatste tijd hebben de suonen ook een unieke toeristische betekenis gekregen doordat er wandelpaden langs deze suonen zijn aangelegd; er zijn praktisch geen grote hoogte-verschillen, hierdoor zijn de wandelingen makkelijk en mooi.
Bij de splitsing van wegen bij Stalden gaar U linksaf het linkerdal, het Saastal, inrijden en u gaat langs de wildstromende Saasser Vispa door het ‘gehucht’ Saas Balen naar Saas Grund; u kunt dan rechtdoor naar Saas Almagell of rechtsaf de weg slingerend omhoog rijden naar Saas Fee, u komt dan bij het Parkhaus.
Saas Fee is autovrij en in het Parkhaus kunt u de bagage overladen op een electrocar/taxi en dan naar het Hotel of Ferienwohnung; ook kunt u zelf, via een al of niet gehuurde bagagekar, uw bagage naar uw Ferienwohnung brengen.
In de zomer is het rustig in het Saastal, dan kan men in alle rust van de bergen, gletsjers, alpenweiden, alpenbloemen, steenbokken, enz. genieten.
Velen komen er s’zomers om te wandelen en sommigen gaan bergbeklimmen. Het Saastal is een ideaal uitgangspunt voor het maken van vele wandelingen voor groot en klein, voor echte wandelaars en voor de genieters van de alpenbloemen en de immens mooie gletsjers.

In het zomer-skigebied in Saas Fee bij de Allalin (3500 m) kan de liefhebber ook in de zomer skiën; de verschillende nationale ski-teams (ook uit Nederland) trainen hier ’s zomers voor het winterseizoen. In de winter is het in het Saastal zeer druk met wintersporters die hier skiën, snowboarden, langlaufen en winter-wandelen.
In het Saastal, dat 26 km lang is, wordt evenals in het Mattertal en in het Aletschgebied Duits gesproken.

Dorpen in het Saastal
Saas Fee (1800 m), Saas Grund ( 1569 m), Saas Almagell (1670 m) en Saas Balen (1400 m ) zijn alle dorpen, die in het Saastal in Oberwallis liggen.

Saas Fee ligt aan de voet van het machtige Mischabel-massief met de Dom (4545 m), de op één na hoogste berg van Zwitserland. De Feegletsjer ligt in een breed bekken tussen de twee hoogste bergen van Zwitserland de Dom en de Monte Rosa. In Saas Fee heeft men steeds een schitterend uitzicht op alle bergtoppen, de gletsjers, bossen en weiden. Vanuit Saas Fee zijn zeer veel mooie wandeltochten te maken al of niet gecombineerd met het gebruik van kabelbaan, postauto of trein.
Ook de ‘niet-wandelaar’ komt hier volledig aan zijn trekken, want vanaf het balkon en de gezellige terrassen in Saas Fee heeft men veelal een schitterend uitzicht op de bergwereld.
Niet voor niets noemt men Saas Fee ’die Perle der Alpen’!
Saas Fee is autovrij daardoor kunt u heerlijk door de gezellige straatjes flaneren en een terrasje pakken, met of zonder muziek uit oude tijden.
In Saas Fee kunt u onder andere gebruik maken van zwembad, alpine golfbaan en Sportpark Bielen, hier mogelijkheid tot voetbal, tennis, handbal enzovoort. Verder mountainbiken, gebruik van trotti (soort step met dikke banden), nordic walking enzovoort. Ook is er een prachtige rodelbaan en een klim en-avonturenpark voor jong en oud.
De beroemde Duitse schrijver Carl Zuckmayer schreef over Saas Fee:
’Man steht am Ende der Welt und zugleich an ihrem Ursprung.
Hier, wenn man hier bleiben könnte’.
Carl Zuckmayer heeft hier de laatse jaren gewoond en omdat hij dagelijks een prachtige wandeling maakte is het Carl Zuckmayer-wandelpad ontstaan; dit wandelpad is in dit boek uitgebreid met een bezoek aan het Bakkerijmuseum en het Saaaser museum met onder andere de oude werkkamer van Carl Zuckmaier.
En vergeet naast alle aktiviteiten niet om naar de Allalin (3500 m) te gaan, naar het hoogstgelegen draairestaurant van de wereld met uitzicht op een fantastisch gletsjer- en berg-panorama; ook is er boven een ijsgrot in de gletsjer met de geheimen van de gletsjer en vele ijssculpturen.

Nieuw in Saas Fee is ook een Kneipp-bad midden in de natuur (zie de Dorfrundweg). In de zeer nabije toekomst wordt in Saas Fee een nieuw stel kabelbanen aangelegd en een oude baan vervangen; miljoenenproject!

Saas Grund
Saas Grund (1559 m) is een belangrijk dorp in het Saastal, het ligt wat lager dan Saas Fee; hier ligt ook een fraaie camping aan de voet van de Kapellenweg (Camping Mischabel).
Via deze beroemde Kapellenweg (rotsig en mooi pad langs 15 kapelletjes), Maultierpad (steil en minder mooi pad), de Waldweg (mooie en brede, langzaam stijgende zandweg via Saas Almagell) en met de Postbus zijn Saas Fee en Saas Grund goed met elkaar verbonden.
Vanuit Saas Grund gaat ook een kabelbaan naar Kreuzboden en Hohsaas, vanaf dit punt zijn vele wandelmogelijkheden in de immense bergwereld mogelijk.
Saas Grund is het ideale startpunt voor een aantal beroemde Saaser Höhenwege; bv. de Höhenweg Kreuzboden-Almagelleralp, de Höhenweg Kreuzboden-Gspon. Verder kunt u hier starten voor de hoogtewandeling naar en van Hohsaas en de Alpenblumenpromenade.
Bij Kreuzboden is voor de kinderen een speelplaats: ’HOHSI-Land’.
In Saas Grund kunt u voor de Postbus een weekabonnement kopen voor het gehele Saastal en met deze buskaart kan men ook naar de stuwdam Mattmark.
De kerk in het centrum van Saas Grund is een bezoek waard, evenals de Dreifaltigkeitskapelle (rechts van de grote weg richting Saas Balen). Ook is er, even verder rechts en wat hoger gelegen, de mooie St Antoniuskapelle met mooie barokke altaren.
In Saas Grund komen meer Belgische gasten dan in Saas Fee, waarschijnlijk komt dit doordat Saas Grund wat goedkoper is dan Saas Fee.

Saas Almagell (1670 m) is het meest zuidelijke dorp in het Saastal.
Het dorp is echt een familiedorp, in het centrum ligt een forellenvijver en speelplaatsje.
Door uitbreiding met de Sesselbaan Heidbodme is het Ski-und wandelgebied nog beter geworden; met deze baan komt men bij Heidbodme op een hoogte van 2400 m en vanaf hier kan men prachtig terugwandelen naar Saas Almagell.
U kunt vanaf Saas Almagell via de Erlebnisbrücke en het Bergrestaurant Almagelleralp naar Kreuboden wandelen. Ook het stuwmeer Mattmark is bezienswaardig, vanaf hier kunt u via de Monte-Moro-Pas naar Italië wandelen.Mountainbiken en andere sporten kan men hier uitstekend.

Via een mooie Waldweg kan men vanaf Saas Almagell in drie kwartier Saas Fee bereiken, onderweg kan men dan een rustpauze inlassen bij het prachtig gelegen Restaurant Waldhüs Bodmen. Dit restaurant heeft een schitterend terras met uitzicht op Saas Grund; ook voor kinderen is dit restaurant een belevenis (veel klein-dieren)!
In Saas Almagell wonen zeer bekende skiërs, waaronder Olympische ski-winnaars.

Saas Balen
Saas Balen ligt bij de ingang van het Saastal op 1400 m.
Het is een klein en rustig dorp. Er zijn 2 bezienswaardigheden de waterval Fellbach en de mooie barokke kerk met de prachtige altaren.

Zermatt
Zermatt is een autovrijdorp dat ligt temidden van 38 vierduizenders (toppen hoger dan 4000m) en het is het mekka van de bergbekimmers, vooral de Matterhorn op 4468 m hoogte. De Matterhorn is de mooiste en meest gefotografeerde berg ter wereld; er is in Zermatt ook een Matterhorn-museum met veel informatie over de geschiedenis van de beklimmingen.
In1865 was de eerste beklimming van de Matterhorn (Edward Whymper) waarbij 4 van de 7 bergbeklimmers bij de afdaling het leven lieten.

Zermatt is niet te bereiken met de auto; u rijdt van Stalden tot Täsch, dan met de Shuttle-tandradtrein naar het centrum van Zermatt. Vanuit het dorp Zermatt zijn er vele kabel, tandradbaan en wandelmogelijkheden.
Bijvoorbeeld de hoogste tandradbaan van Europa, de Gornergratbahn, met schitterende uitzichten op de gletsjerwereld, de vierduizenders en de Matterhorn (4468m) een must voor iedere toerist.
De kabelbanen naar de kleine Matterhorn (3883 m) met uitzicht op de Matterhorn en o.a. de veelvuldig beklommen Breithorn 4164 m.
De Sunnega-expres een tandtradbaan door de berg naar Sunnega; van hier kunt u verder kabelen naar Rothorn padadise.
Kabelen naar de Schwarzsee 2583 met prachtig uitzicht op het meer en de Matterhorn.
Ook is het wandelen in het dorp en daaraan gekoppeld een rondwandeling naar Zmutt zeer interessant; vanuit het dorp zijn er ook verschillende punten waar men uitzicht heeft op de Matterhorn.

Zermatt wordt zeer veel bezocht door toeristen uit allerlei landen (vooral Japanners) het is een leuk en druk dorp vooral de hoofdstraat, waar dagelijks (’s morgens) de kleine kudde schapen doorheenloopt lijkt wel iets te hebben van de “Kalverstraat in de bergen” maar de mogelijkheden voor een wandeling zijn zo groot dat eenmaal op hoogte in de bergen de rust, natuur en vooral de bloemenpracht is weergekeerd.

Voor vele foto's en meer informatie zie www.wandelenwallis.nl

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?