Walliser Alpen

Walliser Alpen

De Walliser Alpen liggen in het kanton Wallis. Dit kanton ligt in het zuid-westen van Zwitserland en grenst in het zuiden aan Italië en Frankrijk. De hoofdstad is Sion. Het gebergte loopt door in deze twee landen. In de Walliser Alpen liggen ongeveer 50 bergtoppen hoger dan dan 4000 meter (vierduizenders).

De Penninische Alpen, zoals dit gebergte ook genoemd wordt, liggen ten oosten van het meer van Genève (en het Mont Blanc-Massief) en reiken tot de Franse en Zwitserse grens in het zuiden, de Berner Alpen in het noorden en in het oosten ligt de Rhônegletsjer.

De bekendste berg van de Walliser Alpen, en ook de bekendste van Zwitserland is de Matterhorn (4478 meter) in de gemeente Zermatt, de hoogste top van de Walliser Alpen (en van Zwitserland) is de Dufourspitze (4634 meter). Deze bergtop ligt in het Monte-Rosamassief. Na de Mont Blanc is dit de derde hoogste berg in de Alpen. De tweede hoogste top ligt ook in het Mont Blanc-Massief.

De rivier de Rhône ontspringt in de Rhônegletsjer en stroomt door heel Wallis waar hij uitmondt in het meer van Genève. Daarna stroomt hij verder naar het zuiden van Frankrijk, via Lyon, en eindigt in de Middellandse Zee.

De grootste gletsjer van Zwitserland ligt in Wallis en heet de Aletschgletsjer. Deze gletsjer heeft een oppervlakte van 17km2 en is 23,6 km lang. Het gebied rondom de Aletschgletsjer staat samen met het Aletschwald en de bergen Jungfrau en de Bietschhorn sinds december 2001 op de UNESCO-lijst voorwerelderfgoederen

Verschenen artikelen over Wallis:

In Bergen magazine 1 2010 is het themanummer gewijd aan de Aletschgletser.

bergbeklimmer teruggevonden gletsjer zwitserland
Nieuws - 31 jul 2023

Na 37 jaar is het mysterie rondom een bergbeklimmer die in de buurt van de Matterhorn verdween, opgelost.

Wolven in de Alpen
Nieuws - 3 okt 2017

In de Walliser Alpen zijn nachtelijke filmopnames gemaakt van een nieuwe wolvenroedel, die de succesvolle terugkeer van de wolf in de Alpen aangeeft.

Reportage - 16 jan 2016

In bijna-tropische condities een pittige trektocht ondernemen met kinderen is misschien niet het beste idee, ook al zijn er voldoende mogelijkheden rondom Champéry en zijn huisberg, de Dents du Midi. Gelukkig was er in dit vakantiedorp genoeg te beleven om iedereen in ons gezinnetje tevreden te houden.  

wandelroutes bij nendaz
Reportage - 16 jan 2016

Boeren legden in Wallis eeuwen geleden irrigatiekanalen aan: bisses.Nendaz heeft het grootste netwerk, waar bijna 100 kilometer wandelpaden langs loopt.

Reportage - 16 jan 2016

Hét symbool van Zwitserland, de sint-bernardshond, komt uit het Val d’Entremont in Wallis. Je kunt een wandeling met deze prachtige viervoeters maken, of de eenzaamheid van een bergmeer opzoeken. 

Reportage - 16 jan 2016

Gastvrijheid zit de Zwitsers in het bloed en als het om lekker eten en drinken gaat, hoef je de Wallisers echt niets wijs te maken. Enkele bijzondere adresjes om te eten en te slapen zetten we hier op een rijtje.  

Wandelen in Val d'Annivers
Reportage - 16 jan 2016

In het Vallon de Réchy, op een steenworp van Val d’Anniviers, loop je in een door gletsjers uitgeslepen landschap.

Reportage - 16 jan 2016

Fruitbomen en wijngaarden sieren de Rhônevallei. Met de fiets zweef je langs rode appels en paarse druiven, de zoete geuren in de neus en de warme zon op het hoofd. Onderweg valt er genoeg te proeven.

Tekst en foto's Jessica de Korte 

De hangbrug. Foto Landschaftspark Binntal
Nieuws - 9 jun 2015

Aanstaande zondag wordt een nieuwe hangbrug in Zwitserland geopend. De 92 meter hoge en 280 meter lange brug verbindt de plaatsen Bellwald/Fürgangen en Ernen- Mühlebach en zal worden geopend door Olympisch snowboardkampioene Patrizia Kummer.

Val d’Hérens. Foto: Jonathan van de Voorde
Reportage - 1 mei 2015

Val d’Hérens is een prachtig dal dat veel van haar authentieke karakter bewaard heeft. Op een halfuur bussen vanaf het station van Sion liggen 500 kilometer aan wandel- en bergpaden.

Matterhorn. Foto Frank Peters
Reportage - 11 dec 2014

De Matterhorn die reflecteert in de Stellisee geeft misschien wel het mooiste en meest karakteristieke beeld van de Alpen. Het is in ieder geval een klassieker geworden, maar tegelijkertijd ook een cliché.

Grand Combin de Valsorey (4184 m). Foto Peuplier (Flickr)
Nieuws - 8 sep 2014

In het zuiden van Zwitserland zijn twee Nederlandse bergbeklimmers verongelukt.

Pagina's

Abonneren op Walliser Alpen