Gran Costa - Bert Vonk

3 wintersprookjes in Zuid-Tirol : Voorpret!

In drie dagen verkennen we vanuit hetzelfde hotel drie verschillende wintersportgebieden in de westelijke Dolomieten. En dat op drie manieren: op langlaufski’s, op bergwandelschoenen en op sneeuwschoenen. Hoe afwisselend wil je het hebben? In het komende nummer van Bergen Magazine lees je het hele verhaal, hier lees je vast een preview!

Tekst en foto: Bert Vonk

Langlaufen naar de Rittner Horn

Bij de Gasser Hütte, tweehonderd meter boven ons hotel Samberger Hof, beginnen de langlaufloipes van de Villanderer Alm. De zon brandt al ongenadig op het naar het oosten hellende plateau en de sneeuw is wat pappig. Maar in de perfect gespoorde loipes is het toch nog lekker glijden. Er zijn wat korte loipes die rondjes draaien op de tussen 1700 en 1900 meter hoogte gelegen almweide, maar wij hebben onze zinnen gezet op de hoogteloipe naar de 2260 meter hoge uitzichtsberg Rittner Horn.

Winterwandelingen naar de Tschantschenon Alm

Op bijna 1700 meter, parkeren we de auto bij het restaurant Zanser Alm. Dit is het startpunt van een aantal schitterende winterwandelingen op de oostelijke en zuidelijke hellingen van het dal. Een groot infornmatiebord geeft actuele informatie over de routes en de geopende hutten. Over een breed gewalst pad lopen we naar de op 1870 meter gelegen Tschantschenon Alm waar de loodrechte wanden van de Furchetta hun schaduwen op de glooiende sneeuwvelden rond het berghutje werpen.

Avontuurlijke sneeuwschoentocht boven het Grödnertal

We zijn met opzet laat vertrokken, want we willen de mooie bergen om ons heen in het zachte namiddaglicht fotograferen. Het is een heerlijke tocht. De sneeuw is hard en na een eerste stijging van 200 tweehonderd meter lijken we wel gewichtloos over de bijna horizontale bergkam te zweven. Kilometers lang slenteren we over de 2300 meter hoge welvingen van Innerraschötz en La Gran Costa, en in onze euforie vergeten we de tijd. Pas als we zijn afgedaald in de Brogles Scharte en tot onze schrik constateren dat er vandaar geen spoor terugloopt naar het Raschötz Raschötz-bergstation, realiseren we ons dat we niet op tijd zullen zijn voor laatste rit naar het dal.


Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het in het decembernummer van Bergen Magazine. Vanaf 8 december overal verkrijgbaar!

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 27 november 16:00 uur een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Bergen Magazine van €29,50 voor slechts €17,95.

Het landschap in de Kitzbüheler Alpen tussen Kitzbüheler Horn en Wilder Kaiser is perfect voor een wandeling! Geniet van de natuurgebieden zoals het Kaiserbachtal. Vanaf € 28,- p.p.p.n.

Maak van je verblijf met de hele familie in de Tiroler Zugspitz Arena een onvergetelijke ervaring! 7 overnachtingen incl. ¾ pension vanaf € 487,- p.p.

Diverse pasvormen, duurzaam, lichtgewicht en heel comfortabel, dat is de Tatra Light Lady GTX van Hanwag!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen