Wandelen in Spanje

4x de mooiste wandelgebieden van Spanje

Er is vrijwel niks beters dan nu alvast je volgende (wandel)vakantie te plannen. Onder de Nederlandse vakantiegangers is Spanje een zeer populaire bestemming: met maar liefst 1,5 miljoen bezoekers in 2017 mogen we wel stellen dat Spanje iets bijzonders te bieden heeft op verschillende gebieden. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders tot de koplopers behoren wanneer het om wandelen gaat. Combineer deze twee en je hebt een gouden combinatie, want Spanje is de perfecte bestemming voor een geslaagde wandelvakantie. 

Wandelen op Tenerife

Wandelen op Tenerife: Nationaal Park Canadas Del Teide

Waar veel mensen niet aan denken is dat de Canarische Eilanden bij Spanje horen. Daarom is de eerste tip al direct een speciale, namelijk wandelen op Tenerife. Tenerife is het grootste eiland van de archipel en beschikt over de vulkaan de El Teide, wat direct de hoogste berg van heel Spanje is. Ben je dus een liefhebber van wandelen op verschillende niveaus dan is het natuurgebied rondom de El Teide meer dan de moeite waard om te bezoeken. Wanneer je beneden begint zie je een groot verschil in landschappen: je begint op zeeniveau waar je oog in oog komt te staan met palmbomen en vetplanten. Een stukje hoger verandert het landschap in een regenwoud met ontelbare varens. Daarna loop je langs dennenbossen waarna je je aan de voet van de vulkaan in een droog kraterlandschap vol stenen bevindt. Je kunt hier het hele jaar rond wandelen. Wil je ook de vulkaan op klimmen? Dat kan, maar alleen met een vergunning.

Wandelen in Spanje

Vierdaagse wandelen bij Marbella in Spanje

Ieder jaar kun je in het najaar meedoen met een wandelvierdaagse in Marbella in Zuid-Spanje. Vlakbij het centrum kun je 20 kilometer of 30 kilometer wandelen door de stad, langs het strand en door de afwisselende natuur van het gebied. Het bijzondere van deze dagen is dat je met andere fanatieke wandelaars, voornamelijk uit Nederland, het gebied gaat verkennen. Daarnaast is Marbella, hét centrum van de Costa del Sol, een prachtige stad waar je uren kunt stappen zonder dat je je verveelt. In de stad zelf loop je door schilderachtige steegjes, langs kleurrijke huizen en natuurlijk door het historische centrum. Ook ontdek je vanaf hier de omliggende natuur en het strand. Je hoeft tijdens deze vierdaagse niet alle dagen mee te lopen én je kunt er uiteraard zelf voor kiezen om zelf je dagen in te delen. Feit is dat Marbella een fraaie bestemming is voor een fijne wandelvakantie. Verblijf in Marriott Marbella en je hebt een luxe uitvalsbasis voor een actieve vakantie in dit gebied.

Wandelen bij Malaga

Malaga als uitvalsbasis voor wandelvakantie

Nu we het toch over Zuid-Spanje hebben; het gebied rondom Malaga mag je ook zeker niet missen als wandelfanaat. De Sierra Nevada wordt ook wel gezien als hét kloppende hart van Zuid-Spanje. Dit adembenemende berggebied is het hoogste bergmassief van het vasteland van Spanje. Naast de hoogte van dit stukje Spanje wordt de Sierra Nevada regelmatig bezocht voor het unieke ecosysteem met diverse flora en fauna. Een begin maken in dit gebied is niet zozeer lastig, want je kunt echt alle kanten op. Begin bijvoorbeeld vanuit je hotel in Malaga of iets zuidelijker gelegen van de stad zoals het Marriott Playa Andaluza en wandel vanuit Bubíon of Capileira omhoog. Denk er ook zeker eens aan om de noordkant van het bergketen te bewandelen: het zogeheten Pad van de Ster is magisch en brengt je langs groene ravijnen naar de besneeuwde beginselen van Mulhacén en Veleta. Hoe hoger je hier komt, des te ruiger het wordt. Trek dus altijd goede wandelschoenen en -kleding aan.

Wandelen bij Barcelona

Wandelen bij Barcelona: de Sierra de Montsant

Liever iets noordelijker wandelen? Misschien is dan de SIerra de Montsant iet voor jou. Dit diverse gebergte ligt op slechts twee uur rijden afstand van Barcelona, waardoor je een bezoekje aan dit gebied prima kunt combineren met een leuke citytrip. Hoewel je normaal gesproken misschien juist verwacht dat de bergen in het noorden van een land het hoogst zijn, is dat in dit geval niet zo. De Sierra de Montsant is niet heel hoog en ook niet heel uitgestrekt, maar biedt genoeg vertier voor meerdere dagen wandelen. Door het natuurpark zijn drie routes aangegeven voor langere wandeltochten. Dit handige netwerk van paden zorgt ervoor dat je langs groene wijngaarden en diepe canyons met grotten, kloven en uitzichtpunten komt.  Rondom het gebied liggen diverse dorpen van waaruit je een wandeltocht kunt beginnen, zoals wijndorp Priorat. Ben je een beginnende wandelaar? Dan is GR 65-6 route in het oosten van het park een aanrader.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!