5 tips om van de van de herfst in Zwitserland te genieten

De herfst is een van de mooiste jaargetijden om op pad te gaan in de bergen. Met vaak nog heerlijk wandelweer is het alleen maar genieten van de herfstkleuren. Ook is het de tijd van de wijnoogst, de kastanjes zijn rijp en het vee komt uit de bergen naar beneden. En dat wordt in de bergen gevierd! 5 tips voor een herfstbergvakantie in Zwitserland.

1 De kastanjespecialiteiten van Ticino Marroni

5 tips voor de herfst in ZwitserlandDe kastanjespecialiteiten van Ticino Marroni(eetbare kastanjes) worden in heel Zwitserland in de herfstperiode of geroosterd en warm op straat verkocht of als vermicelli (gekookt en gesuikerd en dan door een pers gehaald als een soort spaghetti) als dessert aangeboden. In Ticino vinden in oktober castagnatas – kastanjefeesten – plaats. Bijzonder geliefd is het kastanjefeest in Ascona. Hier vind je de goudbruine kastanje in de meest verschillende gedaanten: geroosterde maronen, jam, honing, taart, ijs, enz. Tijdens de wandeling langs de vele marktstandjes ontdek je, begeleid door volksmuziek, nog meer lokale lekkernijen en kunsthandwerk.

2 Wijnwandelingen in de wijnregio Wallis

5 tips voor de herfst in ZwitserlandOnze tip: het wijnpad tussen Salgesch en Sierre is in de herfst op z’n mooist. Tijdens deze 2,5 uur durende wandeling waan je je in een kleurig openluchtmuseum. In 6 kilometer loop je langs de wijnberg, langs wijnboerengrond en maak je een tocht door het beschermde natuurgebied van de Raspillekloof. Langs het pad berichten 80 borden over het leven op de wijngaarden, over het landschap en de bewoners. Het pad verbindt de Walliser wijnmusea in Siders en Salgesch. Deze musea schilderen de geschiedenis van de wijn tussen traditie en hartstocht. Een wijnproeverij is ook zeer de moeite waard. 

3 Mooie herfstkleuren en pure lucht in het Zwitserse Nationale Park 

5 tips voor de herfst in ZwitserlandIn het Zwitserse Nationale Park in het Engadin is de natuur heer en meester. In de herfst is de lucht bijzonder puur en de natuur presenteert zich op haar mooist. 170 vierkante kilometer natuurparadijs met 80 kilometer aan wandelpaden, educatieve natuurpaden en wandelingen voor kind en gezin. Iedereen komt hier tot rust. Het Zwitserse Nationale Park werd opgericht in 1914 en is daarmee het oudste park van de Alpen. Hier is alles gericht op de natuur: de mens blijft toeschouwer en hij verplicht zich om de gemarkeerde paden niet te verlaten en kan steenbokken, gemzen, marmotten, sneeuwhazen, hagedissen en een enorme variëteit aan vogels in het wild zien.   

4 Beleef 4 seizoenen in de herfst

5 tips voor de herfst in ZwitserlandWil je alle 4 seizoenen in één keer beleven? Dat kan in de herfst met de Glacier Express. Je geniet van sneeuw op de top van de bergen, wandelingen door de mooie kleurige bergwereld en de nog altijd warme zonnestralen in het dal. De rit van Zermatt naar St. Moritz duurt in totaal ongeveer 8 uur, de trein duikt door 91 tunnels, balanceert over 291 bruggen en gaat over de 2033 meter hoge Oberalppas heen. We raden aan het traject in meerdere dagen te doen, zodat je op verschillende mooie locaties kunt stoppen en van de diversiteit aan wandelingen kunt genieten. 

5 Combineer herfstwandelingen met Zwitserse tradities

5 tips voor de herfst in ZwitserlandNaast de mooie wandelingen in de kleurige herfstbergwereld, wordt sinds 2003 in het UNESCO-biosfeerreservaat Entlebuch de Alpabzug gevierd. Bij deze feestelijke gelegenheid, die een groot publiek trekt, komen authentieke tradities en gebruiken ten tonele. Zeven boerenfamilies trekken eind september in fraaie klederdracht met 200 koeien en andere runderen van hun traditionele alpenhutten rondom Sörenberg omlaag naar Schüpfheim, begeleid door bonte folkloregroepen. De prachtige optocht door het dorp is nog altijd het hoogtepunt van de Entlebucher Alpabfahrt, die inmiddels veel meer is dan een traditionele feestdag voor de bergbewoners en de herders. 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!