5 wandelroutes virgental

5 wandelingen door het Virgental in Oostenrijk

Het Oostenrijkse Virgental is een gebied waar je nog dagenlang in alle rust en stilte kan wandelen. Het toerisme is er nog milieuvriendelijk georganiseerd. Hier vind je dus geen grote bergliften waar drommen toeristen op af komen. Wel vind je er talloze wandelroutes met prachtig uitzicht op de bergen om je heen. We zetten vijf wandelroutes op een rijtje.

Huttentocht Venediger Höhenweg

De Venediger Höhenweg loopt langs de noordkant van het Virgental. Het kerntraject van de route is met drie overnachtingen in een berghut te wandelen. Daarbij ga je niet over gletsjers, maar bergwandelervaring is wel vereist.  

Lees verder 

Bergtocht van de Essener- und Rostocker Hütte

Vanaf de hut loop je nog even door het oude morenenlandschap naar de idyllische Simonysee waarin twee gletsjers uitmonden. In het landschap hier, dat liefelijk en ruig tegelijk is, kun je op zoek naar Edelweiss!

Lees verder 

Door de groene weiden van Mähder

Wandelend door de groene weides boven Bergsteigerdorf Prägraten bewonder je de steile Mähder (hooilanden) boven het dorp. Vanaf Bichl (kapel) stijgt het pad geleidelijk, waarna je lange tijd op hoogte blijft. Vanaf de gezellige Bodenalm lopen diverse paden terug naar Prägraten. Je kan dus kiezen.

Lees verder 

Bergtocht vanaf de Johannishütte

Een goed gemarkeerde klim langs groene hellingen en hogerop door rotsachtig terrein naar de Zopetscharte (2958 m). Daarna een steile afdaling (met kabels) door rots en puin met het prachtige Timmeltal aan de voeten. Hier vind je vaak nog sneeuwvelden. Vanaf de Eisseehütte loop je ontspannen door de weiden naar beneden. Een ding is zeker: op deze route moet je tredvast zijn en geen last hebben van hoogtevrees. De route kent een aantal varianten.

Lees verder 

Bergtocht door het Umbaltal

Een afwisselend pad met uitzichtsplatforms langs de Umbalwaterval, één van de natuurmonumenten van Oostenrijk. Een smalle maar goed aangegeven wandelroute door een prachtig hooggebergtedal naar de Clarahütte (2038 m). De wandelroute is naar believen in te korten of te verlengen.

Lees verder 

Meer tips:

  • Prägraten is een bergsteigerdorf, dat wil zeggen dat het de het toerisme is toegespitst op bergwandelaars en bergbeklimmers die van rust, ruimte en de bergnatuur willen genieten. Hier kun je dus genieten van sanfter Tourismus.
  • De Lasörling Höhenweg is een meerdaagse huttentocht langs de zuidkant van het Virgental, die in vijf etappes te lopen is.
  • Een variant op de Venediger Höhenweg is ook de ‘hoogste kruisweg van de Alpen’. Een vierdaagse pelgrimsroute, die nog een tikje avontuurlijker is dan de Venediger Höhenweg.

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.