Vakantie in het Virgental in Bergen Magazine 3 2012

Vakantie in het Virgental in Oost-Tirol

Het Virgental ligt in Oost-Tirol in Oostenrijk, aan de zuidzijde van het Nationaal Park Hohe Tauern. In het noorden is het dal begrensd door het massief van de Großvenediger. In het zuiden wordt het dal afgesloten door het Lasörlingmassief, een wandelgebied met een geheel eigen karakter. Ook in het Virgental is het schitterend wandelen. Hier vind je de mooiste routes van onze redacteur Mark van Hattem en tips voor reis en verblijf.

Beste Periode om naar het Virgental te gaan

Het Virgental is omringd door hooggebergte. Wandelen kan van juni tot en met september.  Debeste tijd is juli en augustus. Informeer altijd bij de VVV of de berggidsen naar lokale condities.

Bergwandelen in het Virgental

Vakantie in het Virgental in Bergen Magazine 3 2012Het Virgental biedt talloze mogelijkheden voor mooie tochten van verschillend niveau.

Wandeltocht door het Umbaltal

Vertrek- en eindpunt: Ströden aan het daleind (1408 m). Parkeerplaats en bushalte.
Duur en hoogteverschil: 4½ uur, 630 meter stijgen en dalen (Clarahütte en terug). Karakter: afwisselend pad met uitzichtsplatforms langs de Umbalwaterval, één van de natuurmonumenten van Oostenrijk. Smal, goed aangegeven pad door een prachtig hooggebergtedal naar de Clarahütte (2038 m), naar believen in te korten of te verlengen.

Wandeltocht door de Mähder

Vertrek- en eindpunt: Prägraten, St. Andrä. Duur en hoogteverschil: 3 uur, 600 m. stijgen en dalen. Karakter: door de groene weides boven Prägraten bewonder je de steile Mähder (hooilanden) boven het dorp. Vanaf Bichl (kapel) stijgt het pad geleidelijk omhoog, waarna men lange tijd op hoogte blijft. Vanaf de gezellige Bodenalm lopen diverse paden terug naar Prägraten.

Van Johannishütte (2121 m) naar Eisseehütte (2521 m)

Vertrekpunt: Johannishütte, bereikbaar met de Venediger Taxi vanuit Prägraten of Hinterbichl, info@huettentaxi.at, tel. +43(0)48775369 Eindpunt: Prägraten of overnachting in de Eisseehütte. Duur en hoogteverschil: 7½ uur, 810 m stijgen en 1620 m dalen (hele traject). Alleen Johannishütte–Eisseehütte: 5 uur, 810 m stijgen en 420 m dalen.
Karakter: goed gemarkeerde klim langs groene hellingen en hogerop door rotsachtig terrein naar de Zopetscharte (2958 m). Steile afdaling (kabels) door rots en puin (vaak sneeuwvelden) met het prachtige Timmeltal aan de voeten. Vanaf de Eisseehütte loop je ontspannen door de weiden naar beneden. Vereisten: tredvast zijn en geen hoogtevrees hebben.

Meer wandelroutes in het Virgental vind je hier.

Berggidsen

Voor velen ligt een tocht naar bijvoorbeeld de Großvenediger binnen de mogelijkheden. De berg is niet moeilijk, maar voert wel over een gletsjer. Mensen zonder ervaring kunnen een berggids inhuren.
www.venediger-bergfuehrer.at – de berggidsen uit de streek werken samen onder de naam Venediger Bergführer.
www.bf1.at – Bergführerverein Hohe Tauern Süd in Matrei in Osttirol.
www.virgenalpin.at – Bergführerburo Virgen van Alois Mariacher.

Vakantie in het Virgental in Bergen Magazine 3 2012

Accommodaties in het Virgental

Er zijn in het Virgental weinig luxehotels, maar genoeg pensions en enkele campings. Er is een uitgebreid netwerk van berghutten, die sterk verschillen in karakter en grootte, maar vooral zijn ingesteld op bergwandelaars. De overnachtingsmogelijkheden zijn terug te vinden op verschillende websites, zowel van het bureau van toerisme, van het nationaal park Hohe Tauern en de hutten onderling. Kijk op:
www.osttirol.com – website bureau voor toerisme.
www.hohetauern.at – website Nationaalpark Hohe Tauern.
www.virgentaler-huetten.at – overzicht berghutten en contactgegevens, bevat interactieve kaart.

Vervoer in het Virgental

Vakantie in het Virgental in Bergen Magazine 3 2012National Park Hohe Tauern Wanderbus – van half juni tot half september tussen Ströden–Prägraten–Lienz, www.postbus.at
Kijk ook bij het (private) bus- en taxibedrijf,  www.bstieler.at

Meer weten over het Virgental

www.virgental.at – informatieve toeristische website van Prägraten, Virgen en Matrei.

(Wandel)kaarten

Kompass 046 Matrei in Osttirol Venedigergruppe, 1:50.000
Freytag & Berndt WK 123 Matrei Defreggen Virgental, 1:50.000
Alpenvereinskarte 36 Venedigergruppe, 1:25.000

Leestips over het Virgental

  • Wandelen in de Oostenrijkse Alpen, Jonathan Vandevoorde (red.), Dominicus Adventure 2012, ISBN 9789025750053. Een heel hoofdstuk is gewijd aan het Virgental.
  • Vakantie in het Virgental in Bergen Magazine 3 2012Wanderbuch Osttirol, Mark Zahel, Rother Bergverlag, ISBN 9783763330713
  • Wasserschaupfad Umbalfälle, red. Wolfgang Retter, OeAV, Innsbruck 1992. Aanrader! Wordt ondanks de ouderdom nog altijd uitgegeven en verkocht via het toeristenbureau in Prägraten.
  • Ida Steiner. Hüttenwirtin auf der Rostocker Hütte, Louis Oberwalder, OeAV, Prägraten-Innsbruck 2008. Combinatie van persoonlijke herinneringen en feiten over het leven in en boven het Virgental.
  • ‘Het groene en zachte Virgental,’ mark van Hattem  in Bergen Magazine 3 2012

Laatst bijgewerkt september 2012

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?