Wandelvakantie catalonië

8 redenen om op wandelvakantie naar Catalonië te gaan

Of het nou het gevarieerde landschap is, het klimaat, de cultuur, de stilte of juist het bruisende leven, er zijn talloze redenen om naar Catalonië te gaan. Het hele jaar door!

Wandelend leer je een gebied het beste kennen. Te voet heb je de tijd om de omgeving rustig in je op te nemen, de geuren, de kleuren, de geluiden, alles. En in Catalonië is heel veel te ontdekken, waardoor je als wandelaar altijd terecht kan. Of je nou hoog de bergen in gaat, of juist over de stranden langs de vloedlijn wil lopen – of allebei. Het kan allemaal in Catalonië. Maar daar blijft het niet bij. We hebben acht redenen om naar Catalonië te gaan voor een wandelvakantie.

Wandelvakantie catalonië

Het veelzijdige landschap

Catalonië mag dan misschien niet de grootste regio in Spanje zijn, het landschap is ontzettend gevarieerd. Van drieduizend meter hoge bergen, tot stille en afgelegen strandjes. Allemaal plekken die het beste te voet te bereiken zijn. En ja, de kust is een echte aanrader! Raar? Nee, want juist in Catalonië bestaat de Spaanse kust niet alleen maar uit zonovergoten zandstranden, maar ook uit prachtige ruige kliffen. Op de paden langs de Catalaanse kust kun je je als bergwandelaar helemaal uitleven, met uitzicht op zee! En wil je toch de frisse berglucht in je longen voelen tintelen? Dan kun je alsnog de bergen in, want sommige bergen in de Catalaanse Pyreneeën bereiken een hoogte van 3000 meter. En tussen de bergen liggen uitgestrekte bossen, stille bergmeren en groene bergweiden, oftewel: van alles.

Wandelen door bijzondere natuur

De Catalanen zijn zuinig op al die mooie natuur. Bijna een derde deel van Catalonië is beschermd. En dus vind je hier geen massatoerisme, de Catalanen proberen het toerisme juist zo milieuvriendelijk mogelijk in goede banen te leiden. Catalonië kreeg daarom ook als eerste ter wereld het Biosphere Responsible Tourism-certificaat. Dat betekent dat je in alle rust kan genieten van bijzondere natuur en dat jouw aanwezigheid die natuur niet verpest.

Wandelvakantie catalonië

Bijvoorbeeld in een van de vijftien natuurparken of in het Nationale Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Alleen al in dat park vind je meer dan tweehonderd bergmeren, waarvan sommigen worden omgeven door indrukwekkend hoge rotswanden. Ook indrukwekkend zijn de vulkanische formaties in het vulkanische park La Garrotxa. Daar vind je veertig (uitgedoofde) vulkaankraters in een bijzonder groen landschap. Nadat de vulkanen uitdoofden, veranderden de ruige vulkanen langzaam in een glooiend groen landschap.

Wandelvakantie catalonië

Wandelen langs plekken met bijzondere cultuur en geschiedenis

Catalonië kent een rijke geschiedenis, waarvan de sporen op veel plekken nog zichtbaar zijn. Van prachtige dorpjes waar eeuwenoude kastelen, kerken en kloosters staan, tot ruïnes uit de Romeinse tijd, of zelfs nog ouder. Als je een wandeling maakt, is de kans groot dat je over een oude Romeinse weg of een middeleeuwse pelgrimsroute loopt, of dat je langs plekken komt waar archeologen sporen uit de prehistorie hebben gevonden. En wat we dan met prehistorisch bedoelen? Sommige plekken in Catalonië zijn al 200.000 jaar door mensen bewoond! Overdonderd door al die geschiedenis en cultuur? Bijkomen doe je aan tafel! De Catalaanse keuken is net als de regio oud, rijk en daardoor heel divers en ontzettend lekker. 

Als bergwandelaar kan je alle kanten op

De mogelijkheden om te wandelen zijn in Catalonië bijna eindeloos. Een middag wandelen kan. Maar je kan ook een dag, een weekend of weken onderweg zijn als je wil. Bij elkaar opgeteld meten de wandelpaden en -trails in Catalonië 9000 kilometer. Het duurt dus wel even voordat je die allemaal gehad hebt. En langs de paden liggen hotels, B&B’s, campings, hostels en berghutten waar je terecht kan voor een overnachting op een manier die bij jou en je vakantie past. En omdat Catalonië helemaal is gericht op duurzaam toerisme, zijn dit dus geen plekken waar talloze toeristen bij elkaar komen, maar plekken die helemaal zijn toegerust op jou als bergwandelaar, zodat je de volgende dag weer uitgerust aan een nieuwe etappe van je wandeling kan beginnen.

Wandelvakantie catalonië

Lokale gidsen kunnen je alles vertellen

Een van de leukste manieren om op pad te gaan, is met een berggids. De gidsen kunnen je alles vertellen over de natuur en de cultuur in de omgeving, maar zijn ook op de hoogte van alle do’s en don’ts tijdens je wandeltochten. De gidsen komen ook allemaal uit de omgeving. Oftewel: de gidsen met wie je op pad gaat, hebben een échte band met de omgeving. Ze weten waar je wel, en soms even niet moet komen, en kennen de mooiste verhalen over de plekken waar je loopt. Verhalen die je niet zomaar in een reisgidsje leest. Ook fijn: de gidsen zijn op de hoogte van het laatste en beste weerbericht. Geen overbodige luxe, want het kan soms behoorlijk wisselvallig zijn in de bergen!

Het Mediterrane klimaat

Maar wisselvallig betekent niet dat het altijd regent. In tegendeel! Je zou het haast vergeten als je tussen de bomen, over de rotsen, of zelfs langs sneeuwvelden wandelt, maar in Catalonië is de Middellandse Zee is nooit heel ver weg. En dat betekent ook dat het vaak mooi weer is! Extra fijn, door dat zachte mediterrane klimaat, zijn de seizoenen net wat anders dan in de Alpen. Dat wil zeggen: het voor- en naseizoen kunnen een stuk langer zijn. En dat betekent dat je vaak langer kan genieten van mooie wandelingen.

Wandelvakantie catalonië

Je kan je wandelingen afwisselen

Natuurlijk is een wandeling de mooiste manier om van de veelzijdigheid van Catalonië te genieten. Maar soms wil je even je voeten rust geven, even wat adrenaline door je lijf laten gieren, of juist écht helemaal nietsdoen. Ook dat kan. Want niet alleen liggen er 9000 kilometers aan wandelpaden in Catalonië, het netwerk van fiets- en mountainbikepaden is ook duizenden kilometers lang. Maar je kan ook het water op: raften over de rivieren, of zeilen op zee. En blijf je liever op het droge, maar wil je wel wat minder vaste grond onder je voeten? Zet je helm op, doe je klimgordel om en haak je in op een van de talloze klimroutes of via ferrata’s.

Wandelen zit in het DNA van Catalonië

Je merkt het, wandelen zit in het DNA van de Catalanen. Niet zo gek, want al eeuwen trekken de Catalanen te voet door hun eigen streken. En dat doen ze nog steeds, tijdens grote wandelevenementen. Zulke Hiking festivals zijn voor iedereen. Je moet van wandelen houden, dat is alles. Want hoe ver en hoe lang je wandelt, of hoe oud je bent, maakt voor de meeste festivals niet zo veel uit. Je vindt er allerlei soorten routes. Van beklimmingen van de drieduizend meter hoge Tuc de Molières tot routes waar je ook van kan genieten als je minder goed ter been bent. 

Kortom genoeg redenen om naar Catalonië te gaan voor een wandelvakantie! Meer weten?

 

Wandelvakantie catalonië

 

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?